ESB 100     •     ESB 200     •     ESB 300     •     ESB 500     •     ESB-13 kályha     •     Medence ESB     •     Napkollektor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK), hasznos információk   Így működik a hőszivattyú ->
 

Tisztelt ESB hőszivattyú forgalmazó! Érdeklődnénk, hogy két szinten 470 m2 iroda (7 szoba és mellékhelyiségek) épületünk fűtését megoldhatjuk az Önök által forgalmazott hőszivattyúval? Jelenleg földgázzal fűtünk, ami nagyon magas rezsiköltséget eredményezett eddig (4 hónap alatt kb 850.000 Ft). Az épület nyílászáróit most lecseréltük (1,1 K)  és a hőszigetelést is elvégezték (10 cm vtg nikecell a betonpanel falakon). Új radiátorokra cseréltük a régieket és a tervezőnk 50 fokos előremenő vízre szabályozta a rendszert. Milyen beruházási költségekkel kell számolnunk? Budapest .... Ügyvédi iroda. 2010.12.17.

Tisztelt Ügyvédi Iroda! Az eddigi költségek helyett számolásunk szerint 300-350 ezer forinttal kell számolniuk, ha 3 db ESB 200-as hőszivattyút alkalmaznánk. Ennek viszonylag nagy a helyigénye (3 db kültéri egység és 3 db beltéri tartály). Hely és költségtakarékosabb megoldást tudunk ajánlani: a Rifeng 22 kW-os hőszivattyú és 300 literes puffertartály a jobb megoldás. Kérem gondolják át mindkét megoldást. Az árajánlatokat emailben elküldtük.

 

Tisztelt ESB hőszivattyú! Érdeklődnénk, hogy 6 tagú családunk melegvíz ellátására milyen nagyságú napkollektort javasolnának, és mekkora tárolótartály építsünk be? Köszönettel: Túrócz család. (2010.10.23.)

Tisztelt Érdeklődő! Amennyiben csak a HMV előállítása a cél, akkor az éves melegvíz igényük 70-80 százalékát el tudják látni kettő darab 30 vákuumcsöves napkollektor mezővel. A tárolótartály mérete legalább 600 liter legyen. Amennyiben 2 vagy 3 hőcserélős tartályt helyeznek el, akkor később rá tud dolgozni erre a tartályra hőszivattyú, vagy egyéb kazán. S.T.

 

2010. október 13-án vállalkozásunk a BKIK (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara) Megújuló energiák szakmai tagozatának egyik alapító tagja lett. A megújuló energia területén felmerült kérdéseket és azokra a választ első kézből tudjuk a honlapunk látogatóival megosztani. Kérdezzenek, és ha mi nem is tudjuk a választ, most már a szakmát képviselő közösségben biztosan lesz, aki segít.

 

Hőszivattyú - nem ajánlott ide:Hova nem ajánljuk a hőszivattyút? Mivel naponta több ajánlatkérés is érkezik, ahova sajnálatosan nem tudunk jó szívvel hőszivattyút eladni, úgy gondoltuk, felsoroljuk azokat az okokat, amely kizárja, hogy valós megtakarítást érjen el a vásárló. (Természetesen van megoldás, de az már további kiadásokat generál.)

Ide NEM ajánljuk a hőszivattyút?
-  radiátoros fűtési rendszer, ahol magasabb az előremenő víz hőmérséklete, mint 45 fok
-  vékony (kisebb mint 4 cm), vagy teljesen szigeteletlen fal- és mennyezet szerkezet
-  korszerűtlen, rosszul záródó, 1,4 K feletti szigetelésű nyílászárók
-  60 m2-nél kisebb alapterületű lakás (mert fajlagosan magas a beruházási költség)
 
 
Jelenleg elérhető pályázat a vállalkozások számára: Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal KEOP-2009-4.2.0/B

Jelenleg elérhető pályázat a vállalkozások számára:

Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal

 

KEOP-2009-4.2.0/B

Érvényes: 2010. szeptember 20-tól

 

Passzívházat épít? Akkor most Önre gondoltunk!

 

Vegye igénybe 15-20%-os kedvezményünket.

 

Hívjon most 0036 20 268-9757, vagy kérje ajánlatunkat E-mail-ben.

 
Passzívházat épít? Akkor most Önre gondoltunk! Vegye igénybe 15-20%-os kedvezményünket.

 

Több levelet kapunk, amelyben arról érdeklődnek a hőszivattyú telepítésén gondolkodók, hogy melyik rendszert válasszák? Ennek eldöntése több lépcsős, elsőre a helyi adottságok feltérképezése, az esetleges engedélyek beszerzésének lehetősége, nem utolsó sorban a pénztárca "mérete" az amely a döntéseket befolyásolhatja. Azzal együtt is, hogy mi kizárólag levegő-víz típusú hőszivattyút kínálunk, néhány érvet felsorolunk minden rendszer általános megismertetésének okán:

Levegő-víz hőszivattyú: Az általunk favorizált rendszer, amelynek a legegyszerűbb a telepítése, az ESB és RIFENG  levegő-víz hőszivattyú. Engedélyezési eljárás nem szükséges hozzá, ha az épület külső képe nem változik a telepítés során, és nem bontjuk meg az épületet statikailag. Oda kell figyelni arra, hogy a kültéri egység olyan helyre kerüljön, ahol a zajhatás ne zavarjon se minket, se a környezetünkben lakókat, és a természetes légmozgás "elterelje" a gép által lehűtött levegőt a hőszivattyú kültéri egysége elől.

Talajkollektoros hőszivattyú: A talajkollektoros hőszivattyú esetén sem szükséges hatósági engedély, ha a módosítás nem érint köztulajdonban lévő területet vagy műtárgyat. A már növényekkel, bokrokkal, fával beültetett területen gondot okozhat az 1,5 – 2 méter mélyen futó vezetékek telepítése (gondoljunk pl. a növények gyökereire).
Talajszondás hőszivattyú: Talajszondás hőszivattyúnál a szondák fúrásához már elengedhetetlen a területi bányakapitányság engedélye. Ha a fúrás talajvizet tartalmazó réteget érint, akkor a területi vízügyi hatóság engedélye is szükséges. A szondák elhelyezésére a gyártó pontos leírást ad, mert figyelemmel kell lenni az épülettől, a fáktól és a szondák egymástól való távolságra is. Próbafúrás is szükséges a talaj tulajdonságainak pontos megállapításához. Általában itt megy el a kedve ettől a hőszivattyús rendszertől a vásárló kedve, mert nem elég, hogy alapban sokkal drágább, még rengeteg utánajárásra és türelemre is szükség van. (Ezeket az engedélyeket általában beszerzik a telepítő cég szakemberei.)
Kutas, talajvizes hőszivattyú: A talajvíz hőforrását használó hőszivattyú esetén minden esetben vízügyi hatósági engedélyre lesz szükségünk. A fúrásoknál a termelő- és nyelőkút között 10 méter távolságot kell tartani. Ha a kitermelt vizet felszíni vizekbe szeretnénk vezetni, szintén szükséges a területi vízügyi hatósággal való konzultáció. A kút vízhozamának és vízminőségének meghatározásához szivattyús mintavétel szükséges.

Kérünk mindenkit, hogy a fenti típusoknál felmerülő egyéb körülményeket írják meg nekünk. Email ->


Valóságos kincsebánya

Tisztelt MAHŐSZ tagok és Hőszivattyús Vállalkozások!  
Csatoltan küldjük Önöknek Valóságos Kincsesbánya című műsor VIP Fórumára szóló beharangozót és meghívót, amelyet ajánlunk szíves figyelmükbe. A részletes programot a mellékelt pdf-ben találják. Időpontja: 2010. szeptember 25. A részvétel regisztrációhoz kötött, amelynek részleteiről a Meghívóban olvashatnak, illetve az eseményen kiállításra és támogatásra is van lehetőség. Erről bővebb tájékoztatást a projektgazdától tudnak kérni, akinek elérhetőségei a mellékelt pdf-ben.
 

Olcsó áram a hőszivattyút használóknak.

Tudjon meg az olcsó áram vételezéséről többet itt ->


CEP® Clean Energy & Passive House EXPO

Nemzetközi Kiállítás és Konferencia az energia hatékony és intelligens épületekről. 2010. október 27-28. Europa Hotels & Congress Center Budapest.

A rendezvény a Zöld Építészeti Napok része.

A passzív házakhoz rendelt hőszivattyúk árából 20-30% kedvezményt adunk!

Passive House ház EXPO


Mivel fűtsek? Itt a fűtési szezon.

Nemsokára végleg búcsút inthetünk a nyárnak, s alig telik be pár hónap, már a radiátoroktól, vagy a sugárzó hőt biztosító fal- illetve padlófűtéstől várjuk a meleget. De míg ez bekövetkezik, érdemes előregondolkodni, elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy az elavult fűtési rendszert korszerűbb váltsa. De milyenre? Összeszedtük, mikor érdemes fa, gáz, olaj, napenergia vagy hőszivattyú mellett dönteni.

Olajtüzelés Aki régi olajfűtését szeretné gyorsan és egyszerűen felújítani, ajánlott, ha az olajüzemű kondenzációs technika mellett teszi le a voksát. Bár fűtőolaj a jövőben is jelentős energiahordozó marad, a technika csak akkor javasolt, ha nincs lehetőség arra, hogy a rendszert hőszivattyúra csatlakoztassák.

Gázfűtés Amennyiben kompakt méretű és nagy teljesítményű fűtési rendszer kialakítása a cél, a 100%-os hatásfokot is elérő kondenzációs technika a legjobb megoldás.

Napenergia hasznosítása Aki a már meglevő fűtésrendszerét napkollektoros rendszerrel szeretné kiegészíteni, fűtési költségeinek akár 20%-át, a melegvíz készítés éves költségének 80%-át is megtakaríthatja. A napenergia meglévő és új épületeknél is számos lehetőségeket kínál, a nap által szolgáltatott energia pedig egész évben élvezhető: nyáron a melegvíz készítést és a medence fűtését szinte teljesen ellátja, az átmeneti őszi, és tavaszi hónapokban pedig a fűtésre is rásegít. Így nemcsak a környezeti terhelés, de a fűtési költség is csökken.

Faalapú fűtés Aki a fosszilis energiaforrásoktól független alternatív fűtést keres, a faelgázosító és pellet-kazánok beépítésének lehetőségét mérlegelje! A fa elégetése során keletkező szén-dioxidot a fák napenergia és víz segítségével újra oxigénné alakítják, miközben a fa újratermelődik. Ezért a fatüzelés szintén alternatívája a gáztüzelésnek. Ellenérv a magas ár és az automatizálás mellett a nagy helyigény.

Hő a természetből A fűtéstechnika csúcsát a hőszivattyúk jelentik, melyek a természet hőforrásait hasznosítják, s ezzel a fosszilis energiahordozóktól való teljes függetlenedést teszik lehetővé. A hőszivattyúkkal környezet kiaknázatlan és ingyenes energiaforrásait lehet hasznosítani - a talaj-, a talajvíz- vagy akár a levegő hőjét. ESB levegő víz hőszivattyú. Rifeng levegő-víz hőszivattyú.


ECOCOOL 2010 konferencia

Magyarország 2011. január 1-vel átveszi az EU-elnökséget, így ez az esemény időszerű és páratlan alkalmat kínál arra, hogy a hűtő-, klíma- és hőszivattyú ágazatot érintő legfőbb környezetvédelmi vonatkozásokat megvitassa, amelyben az EU fogyasztói, vállalkozói, illetve politikusi érdekei is megjelenjenek........................ A rendezvény plakátja itt ->

ecocool konferencia

A rendezvény plakátja itt ->


Spóroljon energiát Ön is a megújuló energiaforrásokkal. Ingyenes nyílt nap és oktatás, hogy könnyebben eligazodjon az információáradatban! Jelentkezés és regisztráció itt ->

A napelem remek befektetés! Vagy mégsem? Környezetünk védelme érdekében, valamint a Föld nyersanyagkészleteinek rohamos fogyása miatt egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiákat hasznosító készülékek... A cikk további rész itt ->


Legyen privát ökostrandod! (Cikk az Otthonok és kertek magazinból)

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, semmi nem esik jobban, mint csobbanni egyet úszómedencénk friss vizében. A medence elektronikájának működtetése, a víz melegítése nyomán azonban villanyszámlánk az égbe szökhet. Ám, ha átgondoltan vesszük birtokba a hűs habokat, alig tűnnek majd fel a többletköltségek.

A Schneider Electric eszközeivel lehetőség van a vízmelegítés, az elektromos medencetakarók és a medencevilágítás központi vezérlésére. A medence világítását a környezeti fényviszonyoknak megfelelően állíthatjuk be, továbbá a vízhőmérsékletet szabályozó, a szivattyút és világítást kezelő, teljesen automata felügyeleti rendszert építtethetünk ki. A felügyeleti rendszer akár mobiltelefonról is vezérelhető.

További megtakarítást érhetünk el, ha a rendszer lehetővé teszi napelem-panelek felszerelését, vagy geotermikus hőszivattyú működtetését a medence vizének melegítéséhez. A rendszer biztonságát fokozza, hogy vihar vagy nagy páratartalom észlelésekor először egy megszakító lép működésbe, és a rendszer csak akkor kapcsol vissza, ha a hiba megszűnt. Az úszómedence így nem úri huncutság többé! Átgondolt tervezéssel nincs más dolgunk, mint élvezni saját uszodánk hűs habjait. Az eredeti cikk itt ->


2009. november 6-án megalakult a Magyar Hőszivattyú Szövetség, a MAHÖSZ. Tovább ->


Új tarifa jöhet az egyetemes áramszolgáltatásban.  Portfolio.hu * 2009.11.05

Új tarifa kialakításán dolgozik a Magyar Energia Hivatal, amellyel a hőszivattyúval rendelkező, föld hőt hasznosító fogyasztókat szeretnék támogatni. Az új tarifa kizárólag a fűtési idényben lenne választható.

»Az új "H"-tarifa bevezetésével csökkennének az érintett fogyasztók költségei, nőne a megújulók aránya hazai energiatermelésben, ráadásul földgázkiváltás révén. Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport már jelenleg is ajánl hasonló típusú tarifát fogyasztói részére, a vezérelt "B-Geo" nevű tarifa napi 20 órában biztosít olcsóbb áramvételezést a hőszivattyúval rendelkező fogyasztók számára. A csoport egyébként nemcsak az egyetemes szolgáltatás keretein belül ajánlja a geo-tarifát, hanem a versenypiacon is.«


GEO hőszivattyús tarifa igénylésének feltételei: meglevő rendszer esetén itt ->   és új telepítés esetén itt ->


Jövőre is kell fűteni, a gáz nem lesz mindig ennyire olcsó. Ajánlunk egy akciós megoldást. Nézze meg itt ->


FIGYELEM!!!

Legkésőbb augusztus 31-ig lehet beadni a NEP-2009 pályázatokat        Zöldtech * 2009.08.27

A Nemzeti Energiatakarékossági Programban idén négy területen kapható támogatás: (1) nyílászárók cseréje vagy utólagos hőszigetelése, (2) fűtés és használati melegvíz-ellátás korszerűsítése, (3) lakóépületek utólagos hőszigetelése, (4) megújuló energia felhasználása.

2009. augusztus 31-ig lehet postára adni a pályázatokat

A források kimerülése miatt már csak 2009. augusztus 31-ig lehet pályázni az idei Nemzeti Energiatakarékossági Program kiírásaira - jelentette be augusztus 27-én, csütörtökön a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

A minisztérium közleményében kiemelte: 2009. augusztus 27-ig összesen 3.077 pályázat érkezett az Energiaközpont Nonprofit Kft. címére, míg a pályázatokban igényelt támogatási összeg eddig összesen 1,535 milliárd forint volt. A pályázatok feldolgozása folyamatos, az eddigi adatok alapján a kizárási arány 16,2 százalékos. (MTI)

A cikk további része itt ->


< Leggyakrabban felmerülő kérdések a NEP 2009-es pályázatokkal kapcsolatban itt >


Tisztelt Forgalmazó/k! Kérem, hogy az "egyszerű felhasználók nyelvére" lefordítva ismertessék, hogy milyen falakra, milyen vastagságú szigetelést javasolnak, hogy az megfeleljen az előírásoknak. Köszönettel: Barna Róbert Miskolc. (2009.08.02.)

Tisztelt Barna Úr! Azt hiszem eltévedt az email-je és talán pontosabb választ kaphatna egy, a hőszigeteléseket forgalmazó cégtől, de - mivel a hő megtartása a hőszivattyús rendszereknél még fontosabb mint a hagyományos fűtésrendszerek esetében - szívesen válaszolunk kérésére. Segítségünk az AUSTROTHERM táblázata. S.T.

Homlokzat anyaga vastagsága cm

7/2006 TNM rendelet szerint (aktuális)

Javasolt értékek Alacsony energiaigényű ház Passzív ház Hőszigetelő anyag
vastagság cm U W/m2K vastagság cm U W/m2K vastagság cm U W/m2K vastagság cm U W/m2K
Vasbeton fal15 8 0,44 12 0,30 20 0,19 26 0,15 AT-H80 hőszig.
Tömör kőfal 50 8 0,42 12 0,29 18 0,20 25 0,15 AT-H80 hőszig.
Kism. tömör tégla 38 6 0,45 12 0,27 18 0,19 25 0,14 AT-H80 hőszig.
Poroton 45/19 5 0,42 10 0,27 16 0,19 22 0,15 AT-H80 hőszig.
Porotherm 30 NF 3 0,41 7 0,29 14 0,19 20 0,15 AT-H80 hőszig.
Porotherm 38 NF 1 0,44 6 0,28 12 0,20 20 0,14 AT-H80 hőszig.
Porotherm 30 HS 2 0,41 6 0,29 12 0,20 20 0,14 AT-H80 hőszig.
Ytong P2-05 30 - 0,40 4 0,30 8 0,20 18 0,14 AT-H80 hőszig.
Panelház külső fala 4 0,42 8 0,30 16 0,19 22 0,15 AT-H80 hőszig.
Szerkezet
Magas tető szarfa felett 14 0,23 16 0,20 22 0,15 26 0,13 Manzárd
Magas tető szarfák közt 14 0,22 16 0,20 22 0,15 26 0,13 Klemmfix
Padlás födém 5 + 5 0,28 6 + 10 0,19 14 + 10 0,14 14 + 10 0,14 AT-N100 + AT-PA
Lapos tető terasztető 14 0,22 16 0,20 22 0,15 24 0,15 AT-N150
Pince födém padló 8 0,42 9 0,38 12 0,30 26 0,15 AT-N70
Lábazat, pincefal 7 0,44 12 0,27 18 0,18 24 0,14 EXPERTFIX EXPERT

Jó napot kívánok!  A megbeszéltek alapján megragadom az alkalmat és írok önökről/bemutatójukról egy pár sort. A fogadtatás és a bemutató nagyon színvonalas és jó volt, a szakmai részben egy kivetni valót emelnék ki, mikor már túl voltunk a berendezés bemutatásán és újra az asztaloknál ültünk akkor kis nézet eltérésbe kerültek kollégájával az ügyben hogy a kül- vagy a beltéri egység része a kompresszor. De mindezt leszámítva nekem nagyon tetszett. Köszönettel: Fenyves Krisztián (2009.07.17.)  Köszönjük észrevételét! Azóta tisztázódott a félreértés oka, és természetesen a kompresszor a beltéri egységben van.


Az alternatív energiákról egy nagyon alapos tanulmányt készített Alternatív energiaforrások - kiút a függőségből címmel Manz Gerlinde. A dolgozat itt olvasható >

Kedves Tibor!  Ígértem, hogy küldöm a szakdolgozatomat, az alternatív energia és hőszivattyúk témájában, csatoltam a művet. Köszönöm, hogy szánt rám időt, nagyon hasznosak voltak az információk, amelyeket kaptam. Nekem nagyon tetszik az alternatív energia téma, úgy érzem, hogy hasznos (volt) ebbe időt és energiát fektetni. További minden jót kívánok a munkájához, Üdv. Manz Gerlinde  (2009. júl. 13.)


Tisztelt Sulyok Úr! Kicsit késve, de megpróbálom leírni a tapasztalataimat:

Nagyon tetszett, hogy élőben lehetett látni egy működő rendszert. Meglepő az, hogy ön nem rámenősen, mindenáron akarja rábeszélni az ügyfeleket a rendszer telepítésére, hanem felhívja a figyelmet az esetleges buktatókra. Emberileg nagyon megnyerő ahogy viselkedett. Ráadásul nem akart azonnal valami kétes papírt kitöltetni velem, ami máshol sajnos előfordult már.

Számomra a rendszer telepítése még mindig nem biztos, hogy meghozná a kívánt hatást. Kétszintes panelból készült sorházban élek a feleségemmel és két gyermekemmel. A panel tartalmaz belül 5cm és - utólag általam felrakatott- külső 5 cm-es hőszigetelést (nikecell). A nyílászárók 1,3-as k értékűek, két éve cseréltettem ki.

A helyszínen egy olyan rendszer paramétereit láthattuk, aminél a melegvíz igény jóval nagyobb, mint egy négytagú családnál. Nekem inkább a fűtésen kellene spórolnom. De ennél amint Ön is mondta vannak korlátok (7 fok hideg alatt le kell kapcsolni)

Szóval még gondolkoznom kell, mert ráadásul radiátoros fűtésem van, ami ezzel így nem működtethető átalakítás nélkül. Sokat dobna a megvalósítás valószínűségén egy állami támogatás. Addig azonban kétséges, hogy nekem megérné-e.

Üdvözlettel: Beregi Zoltán

Tisztelt Beregi Úr! Köszönöm tárgyilagos levelét. A korrekt tájékoztatás a kölcsönös megelégedettség alapja, ehhez tartjuk magunkat, és az időközben felgyülemlő tapasztalatainkat átadjuk régi és leendő vásárlóinknak.

Ilyen tapasztalat, hogy ahol gázkazán a kiegészítő fűtés, ott -7 C foknál lekapcsoljuk a gépet, mert az év közbeni nyereség egy részét "elpazaroljuk". S.T.


Tisztelt Érdeklődő! Az ESB Hőszivattyú működés közbeni bemutatójára szeretettel várjuk itt ->

Tisztelt hőszivattyú forgalmazó! Több cég ajánlatát átnézve az Önök ajánlatát is mint lehetséges alternatívát tartjuk számon. A család azonban komplett rendszerben gondolkodik, emiatt nem csak a fűtőberendezést, de valamennyi a fűtéssel és meleg vízzel összefüggő berendezést is azonos céggel kívánjuk beépíttetni. Kérdésem egyszerű, vállalják ebben a formában is a munkát? Padlófűtés és falfűtés, valamint napkollektor a melegvíz ellátás biztosítására. A hőszükséglet számított mennyiségét küldöm. Tisztelettel: H. K. Komárom. (2009. március 25.)

Tisztelt Érdeklődő! Válaszunk egyszerű: természetesen a teljes épületgépészeti munkát tudjuk vállalni (igényének felmérése miatt személyes találkozót kérünk). A padló és falfűtés a legoptimálisabb a hőszivattyús berendezésünkhöz (de már itt felhívjuk a figyelmét, hogy a kültéri falaknak kevesebb mint 0,25 W/m2K értékűnek kell lenni, tehát a hőszigetelésre különös figyelmet kell fordítani). A háztartási melegvíz ellátás 85%-át biztosítjuk a vákuumcsöves napkollektorunkkal, a többit a hőszivattyú mellé beépítendő kiegészítő fűtéssel oldjuk meg. Kérem keresse az épületgépész munkákkal kapcsolatban Szendi Tibor kollégánkat. Tisztelettel: Sulyok Tibor


Tisztelt Forgalmazó! Az Önöktől 2008. júliusában vásárolt hőszivattyú a beépítése után teljes megelégedettségemet szolgálta (elég sokat harcoltam érte a feleségemmel), de úgy tűnik, a végén Neki lesz igaza. A minden nap megfigyelt áramfogyasztás az első két hónapban az elvártak szerint alakult, de decemberben és januárban már nyoma sem maradt a megtakarításnak. Szembe állítva ezt a két hónapot a tavaly évi gázfogyasztásunkkal az idén a hőszivattyú semmi megtakarítást nem "hozott". Számok amelyek alátámasztják elégedetlenségemet (a számlák másolata a mellékletben): 2007. decemberben és 2008. januárban összesen 143.780,- Ft volt a gázszámlánk. Ezzel szemben 2008. december és 2009. január "hozott" 50.592,- Ft-os gázszámlát és mellé 95.325,- Ft-os villanyszámlát, tehát összesen 145.917,- Ft fűtési költségünk keletkezett. (Az ESB fogyasztását külön mérjük.) Önök a gép vásárlásakor minimum 40%-os megtakarítást ígértek, ezzel szemben több mint kétezer forinttal többet kellett fizetnünk. Ezt mivel magyarázzák? Egy most már nem túl elégedett vevőjük Pest megyéből.

Kedves Vásárlónk! Mivel konkrét számokkal tisztelt meg bennünket, és Önökön kívül telefonon még néhányan szóvá tették az energia számlájuk hasonló alakulását, engedje meg, hogy néhány adattal megnyugtassam Önt (Önöket) és rávilágítsak néhány még ma is keringő tévhitre a levegő-víz hőszivattyúk vonatkozásában. (Néhány bekezdéssel lejjebb már volt hasonló gonddal találkozó Vevőtársa.)

Elsőként mindjárt a leglényegesebb költségemelő részletre hívnám fel a figyelmét az alábbi ábrát segítségül hívva (a diagram az OMSZ honlapjáról való).

Átlaghőmérséklet

A sárga vonal a sokévi (így a 2006-2007-es év) átlaghőmérsékletet jelzi, a piros pedig a 2008. decemberi és 2009. januári hőmérsékleteket mutatja. Látható, hogy jelentős, néhol mínusz 6 fok eltérés is mutatkozott az idei évben, már ez önmagában jelentős többlet gázfogyást mutatott volna az Ön által megjelölt időben. Emellett emelkedett némileg a gáz fogyasztói ára is az elmúlt évben. Mégis a legfontosabb tanulság a levelében az, hogy nem szabad kiemelni  a leghidegebb hónapokat és arról vonni le következtetéseket, mert a levegő-víz hőszivattyúk éppen ebben az időszakban a leg alacsonyabb hatásfokúak. A svéd mérésügyi hivatal tanúsítása szerint -10 oC alig több mint 1,5 COP értékű.

COP érték

Plusz 7 oC-nál viszont már 3 COP értékkel számolhatunk. Ebben az időben már lényegesen kevesebb időt fog működni naponta a hőszivattyúja és a gázfogyasztása is elenyésző marad. További hőmérséklet emelkedésekor, amikor még a lakásunkba még kell a fűtés, még rövidebb ideig működik a hőszivattyúja. Néhány helyen már "dolgozik" több mint egy éve ESB és az ottani tapasztalatok alapján a napi 6-8 óra az átlag géphasználat éves viszonylatban. Így pedig már számottevő a megtakarítás és "teljes megelégedettsége" visszatér. Sulyok T.


Mennyit takaríthatok meg a hőszivattyú alkalmazásával?
A kérdés látszólag egyszerű és az alapvető válasz, amit mondhatok: Nem tudom. 
Ha érdekli, a fizikus szerző tovább boncolja a kérdést. Olvassa el Tölgyesi Antal munkáját »»

Tisztelt hőszivattyú Forgalmazó!

Több honlapon (és az önökén is) olvasom, hogy a hőszigetelés jótékonyan befolyásolja a lakás hőmérsékletét. Ezt még a gyerekek is tudják, de pontos számot, hogy mennyivel számoljon a fűtésszerelőnk, ha a házunkon 4 cm hungarocell van, nem találtam sehol. Az ablakaink műanyag ablakok, a leírásuk szerint 1,6W/m2K. Milyen szigetelésűnek tartják Önök a házunkat és mennyi hőre van szükségünk a fűtéshez? A lakásunk 100 m2 alapterületű, 2,65 m belmagasságú. Köszönettel G. Lajos Kazincbarcika

Hőszükséglet meghatározása W/m2 kW/100m2
Kitűnő hőszigetelésű ház 50 5
Jó hőszigetelésű ház 60 6
Közepes hőszigetelésű ház 75 7,5
Rossz hőszigetelésű ház 125 12,5
Hőszigeteletlen ház 150 15

Kedves G. Lajos Úr! A megadott nagyon kevés információ alapján az Ön lakása a "Közepes hőszigetelés" kategóriába tartozik. A fenti táblázat segítheti a fűtésszerelőjét. Ahhoz, hogy megközelítőleg pontos hőszükségletet tudjon számolni néhány adatra szükség van (a fűtött alapterület, a falak felülete, fontos még a hőszivattyú, vagy a kazán hatásfoka, radiátoros vagy padlófűtés, stb.) Rövidesen a www.esb-hoszivattyu.hu oldalakon elérhetővé teszünk egy könnyen kezelhető hőszükséglet-számító és fűtéskalkuláló programot. Üdvözlettel: S. Tibor)


HŐSZIVATTYÚK ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI ALKALMAZÁSA*

Komlós Ferenc okl. épületgépész-mérnök, vezető-főtanácsos

Munkahely: Belügyminisztérium Településüzemeltetési Iroda

Absztrakt A hőszivattyú napjaink leghatékonyabb műszaki eszköze annak, hogy energiát takarítsunk meg, és a szén-dioxid-kibocsátást csökkentsük. Természetesen az országos energiamérlegünk javítása és a városi (települési) légszennyezés csökkentése miatt is szükséges az épületek energiafogyasztásának mérsékelése. A cikk teljes leiratát itt lehet olvasni. Érdemes!!!


MTESZ programja

Amit a levegő-víz hőszivattyúkról tudni érdemes...

Előadás a győri MTESZ székházban 2009. február 16-án. Helyszín: Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Győr-Moson-Sopron megyei Szervezete. Győr, Szent István út 5. Előadás és konzultáció 15 órától.

Szeretettel vár mindenkit a rendezőség és az előadó: Sulyok Tibor


Tisztelt ESB Forgalmazó! Három kérdés, amely a hőszivattyú vásárlás előtt a leginkább foglalkoztat.
1.) Milyen hőmérsékleten tud az Önök készüléke még megbízhatóan működni?
2.) Rábízható a fűtés önállóan a levegő víz hőszivattyúra?
3.) Mivel a hőszivattyú elektromos árammal működik, ha nincs áram, akkor mivel fűtsem a lakásomat?
Köszönettel: K.Z. egy még mindig vacilláló érdeklődő. 2008. 11. 7.
Kedves Érdeklődő! 1.) Az ESB hőszivattyút gyártó EnergiSparBolaget cég Svédországból származó gépei a prospektusokban is megadott adatoknak megfelelően mínusz 25 fokon is képes előállítani a megadott 53 C fokos vizet a beltéri egység tartályában, természetesen ezen a hőmérsékleten már nagyobb energiafelhasználásra kell számítani, mint a svédországi éves átlaghőmérsékleten (ami + 7 fok, Magyarországon + 11 fok). Néhányan akkor bizonytalanodnak el, ha a komolyabb téli hideg (-5 fok) napokon a gép várható üzemideje 12-16 órára tehető. Igazából azonban ezeknek a napoknak a száma nem haladja meg évente a tízet. Ha egy társoldalunk példáját hozom ide, akkor érthető tán, hogy nem ezekkel a napokkal kell számolni, mert a gépkocsink fogyasztását sem a ritka, kettesben padlógáznál mért fogyasztás alapján határozzák meg! Éves átlagban a hőszivattyúnk 6-8 órát működik, persze fontos a házunk hő megtartó képessége is. (Beszúrás: 2010.08.28-án: ez az összeg egy ESB 200-as gépnél 200 m2 alapterületű jól hőszigetelt házban, geotarifával számolva 620 Ft/nap.)
2.) Rábízható a fűtés önállóan a levegő víz hőszivattyúra? Kérdésére a válaszunk: igen. Bár az ESB levegő-víz hőszivattyút elsősorban kiegészítő fűtésként alkalmazzuk, megfelelő számítások után (mekkora energia mennyiségre van szüksége a háznak) tudunk ajánlani megoldásokat még akkor is, ha a legnagyobb gépünk teljesítménye "csak" 8 kW. Tételezzük fel, hogy az Ön háza 14 kW energiát igényel, ebben az esetben 2 db ESB 200-as gép maradéktalanul ellátja a fűtését és vele egy időben természetesen előfűti a használati melegvizet is. (Beszúrás: 2010.07.25-én: mostantól akár 28 kW-ig tudunk levegő víz hőszivattyút ajánlani. Információ itt ->)
Harmadik kérdésére a válaszunk egyszerű: ha nincs áram, akkor a többi - vizes típusú - fűtőberendezés sem működik, mert pl. a keringető szivattyú működéséhet a gáz,- pellet,- illetve vegyes tüzelésű kazán egyes részei igénylik az elektromos áramot.
Bármilyen kérdésére szívesen adunk itt, a Gyakran Ismételt Kérdések rovatban írásbeli, vagy személyesen, esetleg telefonon szóbeli választ. Tisztelettel: Sulyok Tibor

Tisztelt Forgalmazó! Gondolom nem teszik ki a honlapra a levelem, de ennek ellenére elmondom véleményem az ESB hőszivattyúról.

2008. májusában építettük be az ESB 7-es (200-as?) hőszivattyút. Önök a meglevő lakásomhoz az ESB 7-es hőszivattyút és az ESB 13-as elektromos kazánt ajánlották, de mivel nem kívántuk a meglevő gázkazánunkat lecserélni, csak a hőszivattyút vettük meg. A rendszer jól működött (bár többször kellett tisztítanunk a gép szűrőjét), a gondok most a hidegek beálltával kezdődtek. Úgy vettük észre, hogy a hőszivattyú nem képes a gáznál megszokott meleget biztosítani, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a nulla fok körüli hőmérsékletnél még nem indítjuk el a gázkazánt. Az áramfogyasztás szerintem "megugrott" napi 40-42 kW a fogyasztás. Kérem válaszoljanak, miként lehetne melegebbet csinálni a lakásban? Egyáltalán elégséges az ESB 7-es a lakásunkhoz? Normális ez az áramfogyasztás? Tisztelettel egy aggódó hőszivattyú tulajdonos.

Kedves Vásárlónk. Tanulságos volta miatt "kitesszük" levelét a netre, remélve, hogy a válaszunkon keresztül eloszlatunk esetleg fennálló félreértéseket, amely körülveszi a hőszivattyúkat. A helyzet minden - esetlegesen -  olvasó számára világossá tételéhez fontos, hogy a lakása adottságait leírjuk: 13 éve épített ház, 180 m2 fűtött alapterület, radiátoros fűtés, jó hőszigetelés és műanyag ablakok. Eddigi éves gázfelhasználás 3200 m3.

Amint eladáskor kollégáim (is) elmondják az érdeklődőknek, az ESB hőszivattyú csak egy eleme a fűtési rendszernek, feladata az energiaspórolás és nem a teljes kiváltása a meglevő gázkazánnak. Vannak esetek, amikor kell a kiegészítő fűtés ahhoz, hogy megfelelő meleg és melegvíz legyen a háztartásban. Ezért a helyes használati mód, ha a meglevő gázkazánnal együtt működteti az ESB hőszivattyút. Különösen fontos az Önökéhez hasonló lakásoknál, ahol radiátor a hő leadó felület.

Amennyiben az előírásoknak megfelelően használják a berendezéseket, úgy az átlag-hőmérsékleten (7 fok) az ESB hőszivattyú 8-10 órát működik és 1-2 m3 gázt fogyaszt naponta. Téli időszakban 1-2 órával többet, melegebb időben kevesebbet működik a hőszivattyú.

Az áramfogyasztásnál kérem vonja le a lakás egyéb fogyasztóinak működéséhez szükséges energiát és vegye figyelembe, hogy lényegesen rövidebbek a napok így hosszabb ideig égeti a villanyt, a téli ruhák mosásánál többet használja a mosógépet, vasalót, stb, stb, stb.

Természetesen ennek ellenére leellenőrizzük gépét. Kérem hívja a beépítést végző szerelő kollégánkat. Tisztelettel: Sulyok Tibor


T. Hőszivattyú Kereskedő! Lakáskorszerűsítés előtt állunk és vita alakult ki a családban. Én a fűtést korszerűsíteném, mert szerintem ez hozza a legnagyobb megtakarítást. A feleségem az ablakcsere és a falszigetelés "szószólója". Melyikünknek van igaza?

Mindkettőjüknek. A hőszigetelés és az ablakok korszerű típusra történő cseréje már jelentős 25-30%-os energia-megtakarítást eredményeznek. A fűtéskorszerűsítéssel további 50-70%-os megtakarítás érhető el. Ezek a számok látszólag az Ön igazát támasztják alá, mégis felesleges lenne egy korszerű (akár az ESB rendszer) berendezés megtakarítását a rosszul szigetelő ablakokon és falakon elveszíteni. Amennyiben lehetőségük van rá, mindegyik feladatot végezzék el! Javasoljuk, hogy az épületek korszerűsítésére kiírt pályázatokat figyeljék és a vissza nem térítendő állami támogatásokat vegyék igénybe. Itt található táblázat a falszigetelés fontosságát mutatja >>>


Tisztelt Forgalmazó! Örömmel látom, hogy egyre több ház tetejére építenek napkollektorokat. Mi is elgondolkodtunk rajta, de elég sok ellentmondást vélünk felfedezni a forgalmazók között. Célunk, hogy a lehető legtöbb melegvíz-ellátási funkciót oldjon meg a felszerelt napkollektor. Mit javasolnak? Négyen, néha hatan használunk meleg vizet, a lakásunk 150 m2. Egyenlőre a gázkészüléket megtartanánk, biztos ami biztos! Köszönettel: Dr. Juhász Kata. (2008.08.05)

Kedves Érdeklődő! Az Ön által megadott paraméterek szerint a napkollektor mellé javasoljuk a hőszivattyú betervezését és beépítését, a kettő egymást kiegészítve biztosítja háztartásuk fűtését és melegvíz ellátását minimum 90%-ban. Az ESB-7-es berendezést a meglevő gázkészüléke "elé" építjük a fűtési rendszerében, összekötve azt a napkollektor tárolótartályával.

Az ESB-7-es levegő-víz hőszivattyú és az ESB 240UD napkollektor rendszer mellett a téli napok gázfogyasztása 1 - 1,5 m3-re csökken, az áram fogyasztása napi átlagban 16 - 20 kW/órával nő. Ha ezeket a számokat figyelembe vesszük, a költségmegtakarítás 50-70 %-os, mai gázárakon számolva. Így a melegvíz ellátása, a fűtése olcsón és környezet kímélő módon 100%-ban megoldódik. (Remélem nem növeltük az ellentmondásokat!)


Mennyi Magyarországon az éves napsütéses órák száma és mennyit lehet ebből felhasználni?

A napsütéses órák száma megközelítőleg 2.100 óra/év. A napsugárzás átlagértéke: 4-500 W/m2.

Nyáron, a déli órákban, tiszta égbolt esetén a hőmennyiség meghaladja az 1.000 W/m2 értéket. (Érdekesség: a Földünket érő 3 órányi napsugárzás elegendő - lenne - az egész világ energiájának biztosítására.


Így működik az ESB levegő-víz hőszivattyú kompresszora.

Gyakran kapunk kérdést, hogy működik az ESB levegő-víz hőszivattyú, illetve hogyan lehet a téli hideg levegőből melegvizet készíteni? Most egy egyszerű rajzon megmutatjuk a levegő-víz hőszivattyú működési elvét:

hőszivattyú működése, működési elve

1. A kompresszorral összesűrítjük a [R407C] gáz halmazállapotú anyagot (villamos energia felhasználásával). A gáz ettől erősen felmelegszik.

2. A forró gáz melegét a beltéri egységben - egy vizes hőcserélőn keresztül - lakásunk fűtésére és melegvíz készítésre használjuk, közben a [R407C] gáz kihűl, lecsapódik, ismét folyadékká válik.

3. A folyékony közeg - egy expanziós szelep segítségével nagyobb keresztmetszetű térbe, tehát tágasabb helyre az elpárologtatóba áramlik. Az itt lecsökkent nyomás hatására a közeg újra gáz halmazállapotúvá válik, kitágul és ettől erősen lehűl.

4. Mivel a külső környezetünk még a téli napokon is melegebb, mint ebben az állapotban a [R407C] gáz, ezért a kültéri egységben – az elpárologtatón keresztül átszívott több ezer köbméter levegő segítségével "előmelegítjük"  – a környezetünkből hőt vonunk el. Ezt a már melegebb gázt az első ponttól indulva ismét összesűrítjük. Így tudjuk a levegőből "kinyerni" az energiát!

(Az expanziós szelep működését szemléletesen egy szódásszifon patronhoz hasonlíthatjuk. Ha lassan tekerjük be a szifonpatront, akkor a benne összesűrített széndioxid is lassan kerül a szódásüvegbe, és bár hűvösnek érezzük a patront, nem tesz kárt a kezünkben. Ellenben ha gyorsan tekerjük be, a hirtelen kiáramló gáztól erősen lehűtjük és akár oda is fagyhatnak az ujjaink a szifonpatronra!)


Még van mit keresni a támogatásokból                                                         2008. június 3.

Még nem maradt le semmiről az, aki eddig nem nyújtotta be pályázatát a lakóépületekre kiírt energiatakarékossági pályázatokon. Aki támogatást is igénybe akar venni lakása takarékosabbá tételéhez, az az idén öt lehetőségből választhat. 

 
Az épület formája (is) meghatározza a felhasznált energia mennyiségét.

További információ itt >

 
Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?   Fűtőérték: forint vagy kilojoule?

Az energiaárak változását lassan elég nehéz szemmel követni, de mi megpróbáltuk. Ezzel segítséget kívánunk nyújtani azoknak, akik építkezésen vagy fűtéskorszerűsítésen törik a fejüket, és nem tudnak választani a különböző fűtési módok között. További cikk itt >


Mit jelent a COP érték?

A COP egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán "fűtési jósági fok"-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a dimenziója (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.


Mennyi Magyarországon az átlagos évi középhőmérséklet fűtési időszakban?

Magyarországon az átlagos évi középhőmérséklet a fűtési időszakban +4 °C. A Levegő-Víz hőszivattyúk COP teljesítmény értéket +2°C-on adják meg (COP : 2,6 - 3,5 A2), ami azt jeleni, hogy Magyarországon a fűtési időszakban a +4°C-os középhőmérsékleten jobb teljesítményt ér el a hőszivattyúnk, magasabb a COP értéke. Tehát 1 kWh befektetett elektromos energiával több mint 2,6-3,5 kWh hőenergiát állít elő a készülék. A hőszivattyúk még akár a -25 °C hőmérsékleten is képesek hőenergia előállítására, így szinte a teljes fűtési szezonban képesek a biztosítani a lakóházunk hőigényét.

         6         7          8           9         10       11    oC

Az évi átlagos középhőmérséklet Magyarországon


Mi az ESB kültéri egységének ideális telepítési módja?

Hőszivattyú   telepítéseA kültéri egységet lehetőség szerint a talajra kell telepíteni. A betonaljzatra állított kültéri modul a talajtól minimum 40 cm-re egy kereten álljon, a faltól mért legkisebb távolság 20 cm (a falra szerelt berendezés az apróbb rezgéseket átvihetik a lakásra és ez zavaró lehet). A könnyebb karbantartás érdekében is a talajra állított megoldás a jobb! Gondolni kell arra is, hogy a berendezés működése közben keletkező víznek szabad elfolyást biztosítsunk. A kültéri egységnek legalább 2,5 m előteret biztosítsunk a szabad légáramlás elősegítésére.


Összeköthető az ESB rendszer a meglévő fűtőberendezéssel?

Az ESB több módon összekapcsolható és együtt üzemeltethető a legtöbb gázkazánnal, olajkazánnal és hasonló hőforrással. Figyelem! A hőhordozó közeg és a folyóvíz oldalt az érvényben lévő szabályok értelmében megfelelő biztonsági felszereléssel kell ellátni.


Nyáron hűtésre alkalmas az ESB hőszivattyú?

Amikor nyáron nincs szükség a beltér fűtésére, a hőszivattyú csak a meleg folyóvizet melegíti elő a modul tartályán keresztül, majd a kazán illetve vízmelegítő elvégzi a meleg víz kívánt hőmérsékletre való felmelegítését. Ha a beltér fűtése szükségessé válik, a megosztó szelep kinyílik, és a hőszivattyúból származó hő segítségével felmelegíti a radiátorokat. Ha a fűtésigény nagyobb a hőszivattyú teljesítményénél, a megosztó szelep még jobban kinyílik, és a kazánból hőt hoz be. A hűtésre való felkészítésen most dolgozik a gyártó! Már kapható a hűtésre is alkalmas Rifeng levegő-víz hőszivattyú. Info itt ->


Hogyan csökkentsük a fűtésszámlát? Néhány ötlet, hogy kisebb legyen a fűtésszámla:

Ha túlfűtjük a szobát, nem csak az energiát pazaroljuk, de a megfázásos megbetegedések veszélye is megnőhet. Az ajánlott hőmérséklet 18-20 fok között van, csak a fürdőszobában javasolt a 24-28 fok. 1 fok hőmérséklet csökkenés évi 15 ezer forint megtakarítást eredményez.

Szigeteljük az ablakokat, használjunk nemesfém réteggel bevolt hőszigetelt üvegeket.

Ha csobog a fűtőtest, levegős a rendszer. Ez akadályozza a víz keringését és 15%-kal nő az energiafogyasztás.

A nem használt helyiségeket is fűtsük. A falak ugyanis kihűlnek és a hideg, nedves felületet később nehezebb felfűteni. Tartsuk inkább alacsony szinten a hőmérsékletet.

A hideg, de verőfényes napon, 1 fokkal letekert termosztát 6 % megtakarítást eredményez.
Nehéz, vastag sötétítőfüggöny takarja az ablakot és megakadályozza a meleg elillanását.

"Hőszivattyú a jövő energiája." Ezt írta az EZERMESTER című újság 2002. júniusában:

Az ipari forradalom mentesítette az emberiség egyre nagyobb részét a nehéz testi munkától és megsokszorozta a civilizáció és kultúra lehetőségeit. Több teret adott a tudás kibontakozására. Az egyre növekvő energiaigényt a fosszilis energiahordozók kitermelése biztosította. Azonban ezek tartalékai nem kimeríthetetlenek, egyre költségesebb a kitermelésük. A növekvő felhasználásuk hátrányokat is hozott. A légkör CO2 egyensúlya megbomlott, felerősödött az üvegház-hatás. A légkör felmelegedése káros hatásokkal jár. Már most jelentkezik a növekvő légköri energia hőtartalma miatt a szélviharok erősödése, a gleccserek elolvadása, a sarki jégtakarók fogyása, az árvizek gyakoribbá válása. A cikk további része itt >>>


Szótár a geotermikus energiával kapcsolatos fogalmak megértéséhez

Fenntartható fejlődés
Olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.

Geotermikus energia
A Föld szilárd kérgét alkotó kőzetek belső hője, melynek forrása a magma felől folyamatosan működő hőáramlás.

Geotermikus energiahordozó
Az 1993. évi XLVIII. törvény (a bányászatról) alkalmazásában azok a különböző halmazállapotú anyagok, melyek a földkéreg belső energiájának hőenergetikai célú hasznosítását kitermeléssel vagy más technológia alkalmazásával lehetővé teszik.

Hulladékból nyert energia
Hulladéknak - a környezetvédelmi előírások betartása mellett - fűtőanyagként vagy más módon történő felhasználása során nyert energia.

Kapcsoltan termelt energia
Azonos technológiai folyamatban egyidejűleg termelt hő- és villamos energia, illetőleg mechanikai energia.

Kimeríthető megújuló energiaforrások
Biomassza, geotermális energia

Ki nem meríthető megújuló energiaforrások
Napenergia, szélenergia, vízenergia

Kogeneráció
Azonos primerenergia bázison – egy folyamaton belül – két különböző energiafajta (villamos és hő) előállítását jelenti, mely megvalósulhat gázmotorral és turbinával.

Környezetvédelmi szempontok
A fenntartható fejlődés, mint tágabb fogalom környezeti pillérét jelentik. A gazdasági fejlődés olyan irányát jelölik ki, amely figyelembe veszi a környezet terhelhetőségét, biztosítja a környezeti értékek maximális védelmét és a természeti erőforrások megőrzését a jövő generációk számára.

Kyotoi egyezmény
Az ENSZ 1997-ben aláírt Éghajlat változási Keretegyezménye, mely rögzíti az EU új magatartását a klímaváltozás jelenségével kapcsolatban. Az egyezmény értelmében az ipari országok vállalták, hogy csökkentik hat üvegházhatást okozó gáz kibocsátását (szén-dioxid, metán, nitrogén monoxid stb.) legalább 5 %-kal 2008 és 2012 között az 1990-es szinthez viszonyítva. Az Unió tagországai vállalták, hogy ebben az időszakban a kibocsátást 8%-kal csökkentik.

Megújuló energia
Megújuló energiaforrásból termelt energia.

Megújuló energiaforrás
Mindazok a nem fosszilis eredetű energiafajták, melyek az emberi felhasználás eredményeként nem csökkennek, vagy a felhasználás ütemében újratermelődnek. Az időjárási körülményektől függő nem fosszilis energiahordozó (nap, szél), az időjárási körülményektől nem függő nem fosszilis energiahordozó (geotermikus energia, vízenergia, biomassza, valamint biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energiaforrás), továbbá hulladéklerakóból, illetve szennyvízkezelő létesítményből származó gáz, valamint a biogáz.

Termálvíz
Az 1995. évi LVII. törvény (a vízgazdálkodásról) alkalmazásában minden olyan felszín alatti (vízadó rétegből származó) eredetű víz, melynek kifolyó (felszínen mért) hőmérséklete 30 °C, vagy annál magasabb.  

Üvegházhatású gáz
A szén-dioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O), a fluorozott szénhidrogének (HFC-k), a perfluorkarbonok (PFC-k) és a kén-hexafluorid (SF6).

Zöld bizonyítvány
A termelő, illetőleg a kiserőmű üzemeltetője által kibocsátott, a megújuló vagy a hulladékból nyert energiával előállított villamos energia mennyiségét vagy annak egy részét igazoló okirat.


Melyik ESB hőszivattyút válasszam?  Készülékek összehasonlítása itt ->