Alkoholproblémái adódtak a hőszivattyú szerelőnek

A tél közeledtével végre eldöntöttük, milyen fűtési rendszerre szeretnénk beruházni. A kazán se nem környezetbarát, se nem hatékony, így mindenképpen valamilyen árammal működő megoldásban gondolkodtunk. Ekkor találtunk rá a hőszivattyúra. A hőszivattyú kellő meleget ad, hosszú távra szól, és azáltal, hogy elektromos, még fenntartható is.

Hosszas keresgélés után rátaláltunk a megfelelő kivitelezőre és leegyeztettünk vele egy időpontot. Az első alkalommal még nem történik más, mint a lakás adottságainak felmérése és egy elsődleges kalkuláció készítése. Nem kellett sokat várni a mester érkezésére, napokon belül már csengetett is.

Még el se kezdte a munkát, de már megcsapott minket a belőle áradó alkoholszag. Oké-oké, tudom, hogy a munkások szeretnek felönteni a garatra és bizonyos körökben ez elvárás is. Azonban nagyon aggódni kezdtünk miatta. Egyrészt az egészsége miatt, másrészt pedig azért, hogy így mégis hogyan fogja elvégezni a hőszivattyú beépítését.

Rögvest internetes kutatásba kezdtem, hogy megtudjam, hogyan tudnánk segíteni rajta a leggyorsabban és legcélravezetőbb módon. Ekkor ismertem meg a FELÉPÜLÖK csapatát. Céljuk, hogy segítsék az alkoholizmusból való tartós felépülést, mely új életforma egy élethosszig tart. Ennek érdekében egy bentlakásos magánintézményben, 28 napon keresztül valósítják meg a gyógyítást. A gyógyítási programjuk a Minnesota-modellen alapszik.

A Minnesota-modellt már évtizedek óta alkalmazzák Amerikában. Az ott működő rehabilitációs intézmények nagy részének ez alapozza meg az ellátási gyakorlatát, sikere pedig megkérdőjelezhetetlen.

Az állami gondozás keretében csak 2-3, illetve 6-15 hónapos bentlakásos gyógyításra van lehetőség. Sokaknak azonban megoldhatatlan, hogy ennyi időt legyenek távol, másrészt pedig az alapellátás szövevényes eljárásai és az a rengeteg idő, amelyet felölel, sokszor eredménytelenül telik el. Ezért jobb megoldás a magángyógyításban gondolkodni. Ezért hívta életre a FELÉPÜLÖK stábja a 28 napos programját.

A program ideje alatt a bentlakást, az étkezést és a különböző programokon való részvételt is biztosítják. A kiscsoportos megbeszéléseken, csoportos foglalkozásokon keresztül hatékonyabban valósulhat meg a gyógyulás. A csoportok összetételének meghatározása során figyelnek arra, hogy hasonló állapotban lévő és egyező motivációjú gyógyulni vágyók kerüljenek egy csoportba. A mentorok maguk is átmentek az alkoholizmusból való gyógyulás folyamatán, így extra megértőek és empatikusak a tagokkal. Szeretettel, odaadással fordulnak feléjük, mely sokat tud lendíteni a felépülésben.

Olyan gyakorlatokat és megküzdési stratégiákat tanítanak meg a résztvevőknek, melyek segítségével hatékonyan el tudják majd utasítani az alkohol hívó szavát. A szigorú napirend, a tanácsadások és a tervezett programok kitöltik a résztvevők napjait, keretet adnak az életüknek, így könnyebb a gyógyulás felé vezető útra lépni.

A program végeztével sem engedik el a felépült betegek kezét, hiszen folyamatos és ingyenes utógondozásban részesülhetnek, valamint részt vehetnek a különböző találkozókon, nekik szervezett eseményeken is.

A jelentkezés leegyeztetését követően sor kerül egy állapotfelmérésre, ezt követően pedig indulhat is a program. Óriási lehetőség ez minden alkoholizmusban szenvedő betegnek és a családtagjaiknak is. Hiszen hétvégente a családtagokkal is konzultálnak, előadásokat szerveznek nekik. Őket is bevonják a gyógyulásba, ugyanis egyértelmű, hogy támogató környezet nélkül – sok minden máshoz hasonlóan – ez sem sikerülhet.

Amikor vázoltuk a hőszivattyú szerelőnek az ötletünket, először kicsit visszakozott. Aztán említettük neki, hogy amennyiben nem kezeli az alkoholproblémáit, kénytelenek leszünk más kivitelező után nézni. Ekkor már megértette, hogy jobb kötélnek állni. Végül elment a programra, ahol szuper eredményeket ért el. Miután pedig meggyógyult, elkészülhetett a fűtésrendszerünk is még a leghidegebb évszak beköszönte előtt.