Hőszivattyúval és napelemmel a klímaszorongás ellen

Egyre több a nyomasztó hír a klímaváltozással kapcsolatban – a nagyon nyomasztótól (“mindmeghalunk”) a mérsékelten nyomasztóig (“mindmeghalunk, ha nem csinálunk valamit nagyon gyorsan”) terjed a skála. Nem csoda, hogy a hírek által kiváltott diszkomfortérzetnek már neve is van: klímaszorongás.

Az átlagember, aki nincs döntéshozói pozícióban, csak otthon, magányosan (esetleg a haverjaival egy romkocsmában) klímaszorong, nem nagyon tehet mást az ügyért, mint hogy megpróbál hinni az egyéni felelősségvállalás erejében, és a háztartását meg a fogyasztói szokásait megreformálva csökkenti legalább a saját ökológiai lábnyomát. Hátha az is ér valamit. Újrahasznosított anyagokból fabrikál bevásárlótáskát magának, palackozott víz helyett a saját kulacsával rohangál, zero waste blogokat olvas és csomagolásmentes szilárd sampont használ. És reménykedik, hogy az erőfeszítései nem hiábavalóak.

Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy elegendő tőke áll rendelkezésére az efféle low budget megoldásoknál nagyobb kaliberű tervek megvalósításához, az megpróbálhatja környezetkímélővé változtatni az egész házát különböző alternatív energiaforrások meg fűtési rendszerek telepítésével. Ennek egyik eszköze a hőszivattyú lehet: ez a vicces nevű jószág ugyanis fűt is meg hűt is, sőt, még meleg vizet is varázsol, ráadásul mindezt más, hagyományos megoldásokhoz képest töredéke energia felhasználásával. Szóval rendkívül környezetbarát. Nem muszáj azonban itt megállnunk – ha a klímaszorongásunk igazán komoly, és a költségvetésünkbe is belefér, megtolhatjuk a dolgot egy komplett napelemrendszer telepítésével is. A hőszivattyúval eleve energiát spórolunk, ha viszont ezt a kevesebb energiát is környezetbarát alternatívával fedezzük, akkor végképp superheronak érezhetjük magunkat. Minimum a Bolygó kapitányának.

Ha a beruházástól csak az tartana vissza, hogy nem találtuk még meg a megfelelő kivitelezőt (esetleg információt gyűjtenénk és tájékozódni szeretnénk, mielőtt belevágunk a projektbe), akkor jó hírem van: napelemes témában tudok egy szuper weboldalt. (Hőszivattyú témában sajnos nem, de mért kéne mindent nekem megoldanom, azt ajánljon valaki más.) Szóval íme a titkos recept: napelempalyazatok.hu.

Na most, én megértem, és teljességgel elfogadom, hogy egy idehányt weblap címétől még nem leszek kellőképpen hiteles. Szóval hajlandó vagyok a meggyőzés érdekében belemenni a részletekbe, és aprólékosan taglalni, hogy ha csak egy napelemekkel foglalkozó oldalt nézel át ma, akkor az miért éppen ez legyen.

Először is: azért, mert a hülye is megérti belőle a napelemekkel kapcsolatos legalapvetőbb műszaki tudnivalókat. És ha azt gondolnátok, hogy ezt saját magamból kiindulva írom, hát – igazatok van. Épp ezért viszont nyugodtan hihettek is nekem: ha én megértettem, hogy mi az az inverter, mit csinál, mekkora kell és miért nagyon jelentős, akkor ti is meg fogjátok. Az oldalon nagyon részletesen és nagyon közérthetően olvashattok erről, de hogy kedvet csináljak mindehhez (meg hogy fitogtassam az újonnan megszerzett tudásomat), hagyok itt nektek némi előzetest. Tehát. A napelem ugyebár a nap energiáját felhasználva generál nekünk áramot, lényeges viszont, hogy a napelem által előállított áram egyenáram lesz. Amit azonban mi a háztartásunkban, a különböző eszközeink üzemeltetése közben felhasználunk, az bizony váltóáram. (Hogy a kettő között mi a lényegi különbség, abba most nem mennék bele, mégpedig két okból: 1, én sem értem, 2, az inverter funkciójának megértése szempontjából annyira nem is releváns). Namármost nyilvánvaló, hogy ha a napelem egyenáramot állít elő, nekünk meg a kenyérpirító működtetéséhez váltóáram kell, akkor szükségünk van valamilyen cuccra, ami átalakítja egyiket a másikká. Az inverter pedig pontosan ez a cucc. Szóval kiemelten fontos.

Azon túl, hogy jó minőségűnek kell lennie (nem lenne jó ugyanis, ha gyakran kellene cserélgetni, lévén meglehetősen drága), lényeges a kapacitása is. És itt el is érkeztünk egy olyan ponthoz, ami szintén rendkívül fontos, amennyiben napelemrendszer telepítésén törnénk a fejünket: a megtérülési idő. Bizony. Mert ugye lehetünk bármennyire is önzetlen és a bolygó megmentése iránt elkötelezett klímaszorongók, a többségünknek azért jó eséllyel fontos a saját pénztárcája is. Szóval nem annyira mindegy, hogy jövünk ki a bizniszből. Jó hír, hogy ha okosan tervezünk, a napelemrendszer valójában (hosszú távon) költséghatékony megoldás lesz, ha ugyanis megfelelően kivitelezik nekünk (értsd: tökéletesen a mi áramfogyasztási igényeinkre szabva és jó minőségű alkatrészek használatával), akkor belátható időn belül visszahozza az árát, utána pedig már gyakorlatilag ingyen van az áram. Tiszta hawaii. Ehhez viszont tudni kell, milyenek az áramfogyasztási igényeink – és itt nem csak a pillanatnyi igényekre gondolok, hanem a jövőbeliekre is. Előfordulhat ugyanis (meglehetősen életszerű jelenség), hogy bővül a család, új kütyüink lesznek, bővül a háztartás, és hipp-hopp megnő az áramfogyasztásunk. Az az inverter, ami eddig lazán kiszolgált, hirtelenjében kicsinek bizonyul, és cserélhetjük is le, ami nem túl vidám. Épp ezért érdemes eleve fölé lőni egy kicsit az igényeknek, és olyan invertert választani, ami nem adja be a kulcsot ilyen esetben sem.

Lássunk is erre egy példát. Tegyük fel, hogy a jelenlegi áramfogyasztásunk 4500 kW. (Azért ennyi, mert ez eléggé átlagosnak számít, másrészt pedig mert a naplemepalyazatok.hu-n is ez a példa szerepel, én meg magamtól úgysem tudnék más számokat kitalálni.) 4500 kW áramfogyasztást egy körülbelül 3,5-4 kW teljesítményű napelemrendszer már szépen ki tud szolgálni, amihez elég egy 3 kw-os inverter – szóval gondolhatnánk azt, hogy elég ez nekem, tuti nem fogok ennél nagyobbra beruházni, minek az. A 3 kw napelemes rendszer ár is épp elég. Ilyenkor jönnek viszont a hozzáértő szakemberek, akik meglengetik a mutatóujjukat, és így szólnak: és ha gyarapodik a család? És ha veszel egy szaunát? Meg egy elektromos autót? Akkor mi lesz, kis barátom? Akkor az lesz, hogy cserélheted le a 3 kW-os inverteredet egy nagyobbra, és az sokba kerül. Szóval gondolkodj előre, és válassz egy kicsivel nagyobb invertert, amiben benne van a növekedés lehetősége. Mondjuk egy 5 kW-osat: nem drágább annyival, mint amennyire jól jársz majd vele, egy-két év, és már vissza is hozta a ráfordított magasabb összeget. Szóval abszolút megéri.

Ha esetleg erre azt mondanád (és mért ne mondanád), hogy könnyű osztani az észt megtérülési időről meg plusz költségekről, de nem vagy te milliárdos, és nincs egyszerre ennyid, akkor megint csak van egy jó hírem (ma, úgy tűnik, én vagyok a jó hírek hozója): a napelempalyazatok.hu-n a napelemekre felvehető hitelekről is tájékozódhatsz. Mivel a környezetvédelem kiemelt témának számít manapság, többféle pályázat is létezik, amelyek a napelem rendszerek telepítését hivatottak ösztönözni: van pályázat vállalkozóknak, magánembereknek, sőt még tanyáknak is, az oldalon pedig naprakész információkat találhatsz az aktuális lehetőségekről és határidőkről. Szóval nem kell kétségbe esni akkor sem, ha nincs a zsebedben egyszerre annyi, amennyiből kihozhatod az áhított napelem rendszert – jó esélyed van rá ugyanis, hogy találsz a weboldalon olyan támogatást, amit éppen rád szabtak. Érdemes tehát felkeresni őket – a megfelelő hitellel felvértezve már nem is tűnik majd olyan csábítónak a spórolós 3 kw napelemes rendszer ár.

Hogy mi lesz a bolygónk jövője, azt sajnos nem tudom, egy valamit viszont igen: ha a napelemrendszer telepítése fikarcnyit is számít (és bízzunk benne, hogy számít), akkor érdemes belevágni. Ehhez pedig a napelempalyazatok.hu-nál jobbat biztosan nem tudok neked ajánlani.