Egy rendkívül rövid előkészítés után megadott alapadatok és helyszíni bejárást követően, ajánlatot adtunk egy budapesti irodaház levegő víz hőszivattyús munkáihoz, hőszivattyú szállítására. Egy általunk közvetített, a hőszivattyúk telepítésben jártas kivitelező cég adott árajánlatot a megrendelőnek a munkavégzésre. A munkák elkezdődtek, kisebb-nagyobb zökkenőkkel befejeződtek, de a végeredmény felemásra sikeredett.

Tanulság, amelyet mindenki (megrendelő, szállító, kivitelező) jól véssen az eszébe: - Hamar munka sosem jó! Az előkészítésből, a feltételek pontosításából és a pontos számítások kiértékeléséből hiányzott minimum egy hét!!! Gépészmérnök tervei nélkül ekkora munkát nem szabad elvállalni! A tervezés után pontosan lehetett volna látni az irodaház energiaigényét, a hőveszteségét, a radiátorok méretezését, a szükséges hőszivattyú teljesítményeket, a kiegészítő elektromos teljesítmény nagyságát, stb. És ami a legfontosabb: minden elhangzott kérést, kijelentést, vágyat és ígéretet papírra kell vetni! Mert könnyen elfelejtődik, hogy a meglevő radiátor mennyiség elégtelensége már az első bejáráson sarkalatos pont volt; hogy miért került egy db gép helyett (és milyen feltételekkel) ideiglenesen 4 db kisebb - és más típusú - hőszivattyú a rendszerbe.

Jelenleg (2011.02.04.) a rendszer nem az elvártaknak megfelelően működik, ez tény. A következő hétre melegnek kell lenni az irodaházban, ez pedig mindenkinek elemi érdeke. A megoldás biztosan ideiglenes lesz, mert rövid - mint ebben a történetben mindig - az idő. A  következő hetekben pedig ki kell építeni a hőszivattyús fűtéshez illeszkedő radiátoros rendszert, le kell szállítani a nagyobb - és pontos tervek szerint méretezett - hőszivattyúkat. És megnyugtatóan végződhet a történet.

Ma, (2011.02.10.) amikor kiegészítem a történetet, már tudjuk, hogy úgy működik mind a 4 hőszivattyú, ahogy az elvárható "tőle". Alapvető beszerelési hibák miatt voltak kétségek a megrendelőben, de ez ma már tisztázódott. Az elvi kapcsolás rajz megszületett, a rendszer átépítése elkezdődött. A gépek 53 fokot meghaladó hőmérsékletű vizet juttatnak a radiátorokba. Ami hátravan, az a radiátoros rendszer kiegészítése, néhány keringető szivattyú beépítése és a vezérlés optimalizálása. (folyt. köv. S.T.)