ESB 100     •     ESB 200     •     ESB 300     •     ESB 500     •     ESB-13 kályha     •     Medence ESB     •     Napkollektor
Cikkek, riportok, érdekességek, hírek a hőszivattyúk világából:
 
Gázkazán és konyhai szagelszívó – gyilkos kombináció lehet

Kevesen gondolnák, hogy nyílt égésterű gázkazán esetén a páraelszívó vagy éppen a konyhai szagelszívó is okozhat halált. Az ok tulajdonképpen egyszerű: ezek a készülékek visszaszívhatják a kéményből a gyilkos gázokat. Farkas Tibor | 2010. október 21. 13:20 | Módosítva: 2010. október 26. 12:26 A cikk további része itt ->

 

A nap süt, de oda sem bagózunk

2010. szeptember 14., kedd, 13:15     Szerző: Fürjes Judit

Napelemek telepítésével a magyar villamosenergia-fogyasztás többszöröse is fedezhető lenne – állítja a mintegy 50 céget, kutatóintézetet összefogó Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP) nemrég közzétett jelentésében. Mennyire megalapozott ez az állítás, hol tart Magyarországon a napenergia hasznosítása? – kérdeztük Bársony Istvánt, a MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének igazgatóját, az oktatást, kutatást és innovációt egyaránt felkaroló platform szakmai vezetőjét.

A HVG -ben megjelent cikk további része itt ->

 
Készüljünk a következő évre:
Lakás felújítási program: 100 ezer lakás fűtéskorszerűsítése a cél.   2010.09.09 10:07 - Klug Viktor

A kormány meghirdette azt a lakás felújítási programot, amellyel 2011-ben 100 ezer, majd pár év múlva évente 150-200 ezer lakás korszerűsítése a cél. Ez a program nem csak a fűtési rendszerek korszerűsítését érinti, hanem a nyílászárók cseréjét és az épület utólagos hőszigetelését is. Jelenleg, a cikk írásakor a program részletei még nem ismeretesek, annyit a tervről viszont tudni lehet, hogy a programot EU-források átcsoportosításával, az energia-megtakarítással felszabaduló szén-dioxid-kvóta értékesítésével, banki hitellel és a tulajdonosok illetve lakók önrészével tervezik finanszírozni.

Jelentős energia megtakarítás. A támogatási rendszer várhatóan 40-80 % energia-megtakarításhoz lesz kötve, ami megvalósíthatatlan lesz fűtésrekonstrukció nélkül. A fűtési rendszerek energia-hatékonyságának növelését érdemes több szemszögből, a hőtermelő (pl. kazán), fűtési hálózat (csővezetékek) és a hő leadók (pl. radiátorok) oldaláról is megvizsgálni.

..........

A hőszivattyúk elterjedése várható a jövőben, ami az egyre jobb technikáknak és az üzemeltetésükhöz köthető támogatási rendszernek (GeoTarifa) köszönhető. A hőszivattyúk elektromos áram segítségével a föld vagy a levegő hőenergiáját hasznosítva képes épületfűtésre. Működési elvük (leegyszerűsítve) megegyezik a hűtőszekrényével, ami a hűtött térből veszi ki a hőt és adja le a hűtőszekrény hátulján a hűtőbordákon. A hőszivattyú a föld vagy a levegő hőjét pumpálja be a fűtési hálózatba, ahol a fűtési rendszer lesz a „hűtőszekrény hátsó fűtőbordája”. A hőszivattyúkkal ma már az is megoldható, hogy ne legyen szükség mellé kiegészítő gázkazánra, teljes mértékben ki tudja szolgálni egy ház fűtési és melegvíz igényét. Alkalmazásán ott még inkább megtérülő, ahol a fűtésen kívül nyáron az épület hűtését is meg lehet vele oldani.   A cikk további része itt->

 

Fűtés, fűtéskorszerűsítés

Fűtés korszerűsítés, hő megtartó képességA kormány meghirdette azt a lakás-felújítási programot, amellyel 2011-ben százezer, majd pár év múlva évente 150-200 ezer lakás korszerűsítése a cél. Ez a program nem csak a fűtési rendszerek korszerűsítését érinti, hanem a nyílászárók cseréjét és az épület utólagos hőszigetelését is. Jelenleg, a cikk írásakor a program részletei még nem ismeretesek, annyit viszont tudni lehet, hogy a programot EU-források átcsoportosításával, az energia-megtakarítással felszabaduló szén-dioxid-kvóta értékesítésével, banki hitellel és a tulajdonosok, illetve lakók önrészével tervezik finanszírozni.

A támogatási rendszer várhatóan 40-80 százalék energia megtakarításhoz lesz kötve, ami megvalósíthatatlan lesz fűtésrekonstrukció nélkül. A fűtési rendszerek energiahatékonyságának növelését érdemes több szemszögből, a hőtermelő (pl. kazán, hőszivattyú), a fűtési hálózat (csővezetékek) és a hő leadók (pl. radiátorok) oldaláról is megvizsgálni.

Eredeti cikk itt ->>    (A cikk folytatását keresse az A Mi Otthonunk magazin szeptemberi számában)

 

Érvek és ellenérvek.

Hőszivattyú vagy gázkazán? Alternatív energia felhasználása

Hőszivattyú, vagy gázfűtés?

Miért megújuló energiákat használjunk a mindennapokban? A háztartások energia felhasználása nő, az energia árak nőnek, a felhasznált fosszilis tüzelőanyagok végesek, környezetszennyezőek és az Európai Unió által kevésbé támogatottak a CO2 egyezmények, kvóta miatt Európában még mindig lényegesen magasabbak a gázárak. Mit gondol, meddig marad ez így? Meddig bírja és akarja támogatni a magyar állam a földgáz árát?

További információ az Energiatrend honlapján itt ->

 

Napelem technológia és solarpiac. Mennyit termel a napelem? Az egyik legtermészetesebb kérdés egy nem kis összegű befektetés előtt, hogy mennyi hozamot várhatunk el - azaz napelem esetében hány kWh-t fog megtermelni a rendszerünk. Hiszen ez alapján (az áramárral összevetve) számolhatunk megtérülést. Mivel itthon nagyon vad számokat is hallottam már, fontos egy megbízható, külső és elfogulatlan forrás a napelem teljesítmény számolásra.  2010.01.27.  A cikk további része itt ->

 

A Magyar Hőszivattyú Szövetség hírei. Előretörő hőszivattyúzás. A beszámolót készítette Ádám Béla, a MAHŐSZ elnöke.

 

Nagyon durván drágulni fog a gáz!  ... nem elképzelhetetlen a gázárak 40-45 százalékos emelkedése .

A gázártámogatás megszűnésével, és az áprilisban várható 10-15 százalékos gázáremelkedés hatására rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek májustól a legrászorultabb fogyasztók, akik esetében így nem elképzelhetetlen a gázárak 40-45 százalékos emelkedése sem. Ezt tetézi, hogy a következő fűtési szezonig szintén a további áremelkedés irányába mutatnak a szakértői várakozások.

Tegnap 15 százalékos gázáremeléstől volt hangos a sajtó azt követően, hogy az egyik napilap kormányközi forrásokat emlegetve ilyen mértékű növekedést emlegetett. Ennek hátterében részint a forint/dollár árfolyam változását, valamint egy, a Magyar Energia Hivatal által - állítólag - bevezetni tervezett 4 forintos korrekciós díj újbóli alkalmazását említették

Ezzel párhuzamosan a kormányzat IMF-nek tett vállalással összhangban április 30-át követően, a fűtési szezon végével várhatóan megszűnnek a gázár-támogatások is, amelyek hatalmas költségnövekedést generálhatnak az érintett lakosság körében. A cikk további része az index.hu-n, itt >

 

Napfelkelte vagy napfogyatkozás? - Beindulhat a szolár piac. Cikk a portfolio.hu magazinban >

 

Megérné sokkal többet fordítani a lakások hőszigetelésére. Cikk a Zöldtech magazinban >

 

Kiborulhat a bili? - Botrány, korrupció, pártfinanszírozás.  Az energiaszektor a hazai korrupció melegágya...

 
Az egyik legtermészetesebb kérdés egy nem kis összegű befektetés előtt... Mennyit termel a napelem?
 

GEO hőszivattyús tarifa igénylésének feltételei meglevő rendszer esetén itt > és  új telepítéskor  itt >

 

Új tarifa jöhet az egyetemes áramszolgáltatásban, végre. Cikk a Zöldtech magazinban olvasható itt >

 

Az építésnél dől el a fűtési költség. Nem a hőszivattyú csökkenti a fűtési költséget, hanem az, ha a ház kevés energiával fűthető - ez a tanulsága a bécsi Blaue Laguna nevű készház parkban nyílt Energiavilág bemutatónak, amely interaktív technikával ad tanácsokat az új házat építőknek, valamint a felújítóknak is. A teljes cikk itt ->  2009. november 29. | 15:58

 
KEOP: Még lehet pályázni energiahatékonysági projektekre   Zöldtech * 2009.10.05

Még egyáltalán nem merítették ki a pályázók a Környezet és Energia Operatív Program energiahatékonyságot és megújuló energiahasznosítást célzó forrásait, így az ezen projekteket kezelő Energia Központ továbbra is várja a 2009-2010-es pályázati időszakra jelentkezőket.

Az Energia Központ közleményében kiemelte: a KEOP megújuló energiaforrás-felhasználás és energiahatékonyság növelését célzó energetikai pályázataira a két évre összesen 34 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre.

A közlemény emlékeztet, hogy augusztusban egy új pályázat jelent meg a program keretében, amely a helyi hő és hűtési energiaigény megújuló energiaforrásokkal való kielégítésére, beszerzésére szolgál. Az energetikai beruházásoknak ezen szegmensére 2009-2010-ben 6 milliárd forint áll rendelkezésre. A kiírás kedvezményezettei a vállalkozások, nonprofit szervezetek, költségvetési szervek és intézményeik. Pályázni az ország egész területéről lehet, kivéve Budapest és Pest megye, azaz a Közép-Magyarország területén megvalósulandó fejlesztéseket.

Az új pályázat keretében napkollektoros rendszerek, szilárd biomassza-tüzelő berendezések, illetve különféle hőszivattyús rendszerek kialakításához lehet finanszírozást nyerni, projektenként 1-50 millió forint erejéig. Az elnyert összeg területtől függően a projekt összköltségének 50-70 százaléka lehet. A pályázó a fűtési energia, a melegvíz-igény kielégítésére vagy a gazdasági-termelési folyamat közvetlen hőigényének biztosítására kérheti a támogatást. (MTI)

 
Otthonunk melege  Csalán Egyesület * 2009.08.25

A lakásfelújítások idején érdemes elgondolkodnunk otthonunk téli melegén, melyben komoly szerepe lehet a külső falak szigetelésének. Ezen eljárással fűtési költségeink 20-30%-át is megtakaríthatjuk. A takarékosság mellett fontos szempont lehet, hogy az energiatakarékossági beruházásokhoz most támogatás is igényelhető.

»Egy átlagos családi ház melegének 30%-a távozik a tetőn át, 25%-a a nyílászárókon keresztül, és 40%-a az épület külső falain hagyja el otthonunkat. (Ugyanezen adatok panelház esetén: tető: 10 %, ablak: 60%, fal: 25%) Tehát ahhoz, hogy megfogjuk a meleget, mindenképpen érdemes - a nyílászárók cseréje mellett - külső falainkat (beleértve a tetőt és a pincét is) megfelelően szigetelnünk – nyilatkozta Kiss Renáta, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület programvezetője.      Teljes cikk >>>

 
Jelentés az Intergalaktikus Tanácsnak!

Előrebocsátom, hogy nem hiszek az UFO-kban, és álomfejtő sem vagyok. Ha túl sokat foglalkozom egy témával, akkor néha marhaságokat álmodom...

Tölgyesi Antal fizikus cikke egy kicsit másként a megújuló energia körült kialakuló értetlenségről... itt >
 
A napenergia felhasználásának bővítését sürgetik az MTA kutatói            Zöldtech * 2009.08.18

A Magyar Tudományos Akadémia Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének közleménye szerint a napenergiának prioritást kellene élveznie a megújuló energiaforrások között Magyarországon.

"Magyarország megújuló energia-politikájában nem tükröződnek az Európai Unió célkitűzései, tétlenségünkkel, kihasználatlan napsugárzási adottságainkkal csökkentjük a fenntartható fejlődés megteremtésének esélyeit, mialatt az ország energetikai kiszolgáltatottsága változatlan marad" - mutatnak rá a kutatók.   A cikk további része itt >

 
Zöld áfa   Zöldtech * 2009.08.13

A zöld és megújuló energiát hasznosító, üzemeltethető berendezéseket az ötszázalékos, kedvezményes áfa-kulcsba sorolná az MDF. Ősszel terjesztik a parlament elé a javaslatot.

Herényi Károly nyilatkozata szerint ősszel olyan módosító indítvány terjesztenek a parlament elé, amely azt javasolja, hogy a környezetkímélő energiát termelő berendezések a 25 százalék helyett kerüljenek az 5 százalékos áfa-kulcsba 2010 januárjától. Szerinte ezzel a lépéssel lehetne ösztönözni a lakosságot a "zöld készülékek" beszerzésére.    A cikk további része itt >

 
A hatékonyság növelése a hőszivattyús rendszereknél  Zöldtech * 2009.08.13 * Ádám Béla

Napjainkban számos szakmai cikk és hozzászólás foglalkozik a hőszivattyús rendszerekre vonatkozó hatékonysági mutatók értelmezésével. Ez a szakmai konzultáció örvendetes, mert ennek tisztázása hasznos információkat ad a hőszivattyús vállalkozásoknak és a beruházóknak egyaránt.

»A nemzetközi hőszivattyús előírások az SPF értékre minimumot írnak elő, amely az alábbi összefüggésből számítható: SPF > 1,15 x 1/ɳ, ahol ”ɳ” a teljes bruttó villamos energiatermelés és a villamos energia termeléséhez felhasznált elsődleges energia aránya. Az EUROSTAT adatok alapján, EU átlagként kell kiszámítani. Az EU átlag ɳ = 0,4 míg a hazai villamos ɳ = 0,35. Ez alapján az EU SPF > 2,875, a hazai SPF > 3,285. Tehát, a hazai hőszivattyús rendszerek szezonális teljesítmény faktorának nagyobbnak kell lenni 3,285-nél, és ebben az esetben a villamos hőszivattyúzás a megújuló energia és káros anyag kibocsátási peremfeltételeinek megfelel.«    A  további rész itt >

 

< Leggyakrabban felmerülő kérdések a NEP 2009-es pályázatokkal kapcsolatban itt >

 
Parányi akkumulátor láthatja el házunkat energiával   hvg.hu * 2009.08.04 

Egy új fejlesztésű akkumulátor egy egész napon keresztül táplálhatja otthonunkat energiával. Egy technológiai áttörésnek köszönhetően a napenergiával működő házakban központi szerephez juthat.

A Ceramatec fejlesztése a tervek szerint 20 kilowattóra tárolására alkalmas, ezzel egy átlagos háztartás napi energiaszükségletét képes fedezni. A cég szerint fejlesztésük azonban nem csak a napenergiát hasznosító otthonokban alkalmazható, hanem a hálózatra kapcsolt házakban is, ahol az akkumulátor segítségével hatékonyan csökkenthető a csúcsidőszakokban felhasznált energia mennyisége. Az eszköz ugyanis így feltölthető az olcsóbb, éjszakai árammal, amelyet a nap folyamán felhasználva csökkenthetőek a költségek. Teljes cikk >>>

 
Újra lehet pályázni lakossági energiatakarékossági programokra. A pályázatok augusztus elsejétől nyújthatóak be. (2009.07.20)

2009. augusztus 1-jétől nyújthatók be pályázatok az idei Nemzeti Energiatakarékossági Program forrásaira. A program a lakosság energiahatékonysági beruházásait ösztönzi, nyílászárók cseréjéhez vagy hőszigeteléséhez, fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítéshez, lakások hőszigeteléséhez, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz kínál összesen 1,5 milliárd forint értékben vissza nem térítendő támogatást. Emellett az érdeklődők a „Sikeres Magyarország" hitelrendszer keretében további 15,1 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre is pályázhatnak.

A pályázati rendszer kiírója a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, közreműködő szervezete az Energia Központ Nonprofit Kft. A KHEM a korábbi évek tapasztalatai alapján módosította a pályázati kiírásokat az egyszerűbb, az igényekhez jobban alkalmazkodó, az energiatakarékossági célokat hatékonyabban szolgáló rendszer érdekében.

A pályázati rendszert a minisztérium idén 4 pályázatra bontja. Az elsőben nyílászárók cseréjét és/vagy utólagos hőszigetelését lehet végrehajtani. A támogatás összege a beruházás értékének 30 százaléka, maximum 555 ezer forint (a hitel, illetve a hitel és a támogatás maximális összege 1 850 000)

Fűtés és/vagy használati melegvíz-ellátás korszerűsítésére 30 százalék, maximum 630 ezer forint a támogatás (a hitel, illetve hitel és támogatás maximum 2 100 000). Utólagos hőszigetelésre is ezek a feltételek. Megújuló energiaforrás hasznosítására 35 százalék, maximum 1 470 000 forint igényelhető (a hitel maximum 4 200 000)

A részletekről a pályázók a minisztérium (www.khem.gov.hu) és az Energia Központ Nonprofit Kft. (www.energiakozpont.hu) honlapjáról tájékozódhatnak, itt találhatók meg a pályázat beadáshoz szükséges nyomtatványok is. A hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (www.mfb.hu) honlapjáról tölthető le. (Eredeti cikk és információ a Népszabadságonlie-ról )

 
Zöld Beruházási Rendszer – ahogy az érintettek látják

Az Energia Klub július 3-i, két országos napilapban is megjelent közleménye után több, energiahatékonysággal és megújuló energiával foglalkozó szervezet, illetve cég is eljuttatta észrevételeit az egyesülethez. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb érdekelt elfogadhatatlannak és gazdaságilag károsnak tartja a kormány folyamatos ígérgetését a Zöld Beruházási Rendszer pályázatainak ügyében. Az éles kritikák mellett többen a kvótaeladásból befolyt 28,2 milliárd forint ésszerű felhasználására is javaslatot tettek.   Teljes cikk >>>

 
Energia Klub: A Zöld Beruházási Rendszer késése hatalmas károkat okoz  2009.07.03

A kormány tavaly ősz óta ígéri a lakossági és közintézményi támogatások odaítéléshez szükséges pályázatok kiírását, de ez máig nem történt meg. Emiatt közel százezer, idénre tervezett energiahatékonysági és megújulós beruházás megvalósulása válik kétségessé.

»Az Energia Klub mellett más civil szervezetek, továbbá a spanyol és a belga kormány is felhívta korábban a magyar fél figyelmét szerződéses vállalásaira, valamint az összeg fel nem használása miatt fellépő presztízsvesztésre. Ez utóbbi egyik következményeként máris további milliárdos bevételektől estünk el, mivel a potenciális vevők más országokkal kötöttek üzletet.«   Teljes cikk >>>

 
Medencefűtés napenergiával Origo * 2009.06.30 * Szerző: Vértesi Ágnes Éva

A napenergia kifejezetten alkalmas medencefűtésre: egyrészt viszonylag alacsony az elérendő hőmérséklet a kiindulási hőmérséklethez képest, másrészt a legintenzívebb uszodahasználat időszaka egybeesik a legintenzívebb napsugárzás időszakával.

A technikai megvalósítás egyszerű: a medence vizét közeli tetőre szerelt vagy a földbe süllyesztett nagy felületű napkollektoron vezetik keresztül, ez az ún. abszorber, ahol a fekete csövek felveszik a napsugarak által közvetített hőt, és felmelegítik a benne áramló vizet. A melegvíz visszaáramlik a medencébe (a szivattyúk révén), és elkeveredik a medence vizével. Abszorberként alkalmazhatnak üvegborítás nélküli sík kollektort, ez a legolcsóbb megoldás, viszont csak nyáron használható. Az üvegborítással ellátott sík kollektor drágább valamivel, de egész évben lehet alkalmazni (pl. a strandszezonon kívül használati meleg vizet állíthatunk elő a segítségével) és hosszabb élettartamú. A hír a Zöldtech magazinból.  Teljes cikk >>>

 

Feloszlatták a Greenpeace demonstrációját

 

Húsz Greenpeace aktivista vert tábort szerda délelőtt a Miniszterelnöki Hivatal előtt, hogy megvárják, amíg a kvótakereskedelemből származó 28,2 milliárd forintos bevételre kiírják a zöld pályázatokat. Azt gondolhatták, nem kell sokáig várniuk, hiszen a környezetvédelmi minisztérium már márciusra ígérte a pályázatokat, de a rendőrség két órával később eltávolította őket.

Reagált a minisztérium

Rövidesen meghirdetik a Zöld Beruházási Rendszer részeként az épületek energiahatékonyságát javító Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatokat - erősítette meg a minisztérium.  A cikk további része (Zöldtech magazin és piactér) itt >

 

A kormány elindítja a Zöld Beruházási Rendszert      (forrás: MTI)

A kormány június 3-i, szerdai ülésén döntött a 28,2 milliárd forintos szén-dioxid-kvóta bevételekből finanszírozott, elsősorban az épületek energiahatékonyságát javító Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) elindításáról - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügy miniszter csütörtökön, sajtótájékoztatón Budapesten

Energia megtakarítás

Szabó Imre hangsúlyozta: a zöldtárca még a nyáron kiírhatja a Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény pályázatokat, amelyek az épületek energiahatékonyságának növelésével csökkentik az éghajlatváltozásért leginkább felelős üvegházhatású gázok kibocsátását. 
A jelenleg egyeztetés alatt álló pályázatok összhangban vannak a Spanyolországgal és Belgiummal kötött szerződéssel, vagyis nagy hatásfokú, mérhető, illetve szakmailag ellenőrzött szén-dioxid-kibocsátás visszafogást garantálnak - fűzte hozzá a miniszter.
 Kérdésre válaszolva aláhúzta: a kvótakereskedelemből befolyt 28,2 milliárd forint elkülönített soron szerepel az állami költségvetésben, így kizárólag klímavédelmi célokra lehet felhasználni.

Szabó Imre elmondta: az ország családiház-állományának jelentős része szorul energiahatékonysági felújításra, így sok indulóra lehet számítani egy 35-50 százalékos állami finanszírozással megvalósuló pályázaton. 

A ZBR pályázatokon a tervek szerint egyebek között épületek utólagos hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, illetve megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia-, vagy villamosenergia-termelésre (
napkollektoros, napelemes rendszerek, valamint biomassza tüzelésű kazánok, és geotermikus hőszivattyúk telepítésére) lehet támogatást igényelni.

Hőveszteség

A Magyarország 2008. óta Belgiumnak és Spanyolországnak összesen 8,6 millió tonna károsanyag-kibocsátásnak megfelelő kvótát értékesített a kiotói jegyzőkönyv szerinti kereskedésben. Szakemberek szerint az országnak 270-350 milliárd forintos bevétele származhat ebből a forrásból 2008-2012. között.  Eredeti cikk au Építinfo oldalain itt >

 
 
Megkezdődött a menekülés a távhőtől...
  • Haász János írása az Index internetes oldalon  2009. június 5., péntek 15:59

Az Alkotmánybíróság május 20-án hirdette ki határozatát, amely alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a távfűtésről való leválást korlátozó fővárosi rendeletet (korábban több vidéki város hasonló tiltása is erre a sorsra jutott). Az átállással foglalkozó cégek szerint azóta megugrott az érdeklődés a 3-5 év alatt megtérülő, 40-50 százalékos díjcsökkentést eredményező váltás iránt. A távhőszolgáltatók szerint ugyanakkor kár váltani, mert hamarosan a távfűtés lesz a legolcsóbb. (Csak egy botor kérdés: Eddig miért nem volt olcsóbb??? Stibi)

távhőA távhő júniusi alapdíja, valamint az áprilisi fűtési és melegvíz-készítési díj megközelítette a 17 ezer forintot egy 50 négyzetméteresnél kisebb budapesti panellakásban. „Hát mit fűtöttünk mi már áprilisban?" – háborgott az Index megkeresésére a lakó, aki egy hónappal korábban még csaknem 30 ezret fizetett. A több mint százlakásos panelházban korántsem nem volt egyedül a panaszával, így a lakásszövetkezet vezetői most keresik azt a szolgáltatót, amely a leggyorsabban és a legkedvezőbb feltételekkel oldaná meg a ház leválását a távfűtés rendszeréről.     Eredeti cikk itt >

 
 
Komlós Ferenc: Hőszivattyúk és a megújuló energiaforrások épületgépészeti alkalmazása

Egy rendkívül hasznos cikk a műszaki beállítottságú olvasóinknak »

 

Molnár Gábor szegedi látogatónk találta az Ezermester újságban és mint érdekességet küldte nekünk:

Lapunk hasábjain több ízben foglalkoztunk a megújuló energiaforrások lakossági szintű felhasználási módjairól. Most azokat a lehetőségeket foglaljuk össze, ahol a tiszta anyagi megtérülés belátható időn belül (5-10 év) várható.

A 2008. januári lapszámban megjelenő cikk további részletét itt olvashatják » vagy az eredeti helyéről itt olvashatják » Köszönjük Kedves látogatónk figyelmességét.

 
Gúzsba kötjük a megújuló energiákat

A megújuló energia felhasználását ösztönző lakossági energiatakarékossági program, no meg a háztartási energia drágulása hatására idén négyszer annyian nyújtottak be pályázatot, mint tavaly. A pályázók zöme napkollektor működtetésével csökkentené költségeit, de akad szakértő, aki szerint ez tévút. A hatóságok mindenesetre nem túl rugalmasak.

... Mielőbb lépni kell

"Egy hőszivattyú telepítése jelentősen csökkenti, akár teljesen kiválthatja a gázfogyasztást, Magyarországon mégis alig 700 hőszivattyú üzemel. Svédországban ugyanez a szám 700 ezer. A napkollektorok telepítésével is csak 70 ezer négyzetméternél tartunk. A megújuló energiák terjedését azonban meggátolni nem lehet, hiszen nyakunkon a klímaváltozás, amely elől változatlan energiapolitikával nem tudunk kitérni" - mondta Véghely Tamás. A cikk további része az Origo-n olvasható itt »

 
Visszatekerhetjük a villanyórát                        FN     2008. november 13. 06:30

Napkollektorral harmadára vághatjuk a melegvíz számlát, a napelemek segítségével pedig akár vissza is tekerhetjük a villanyórát – energiatippek a FigyelőNeten.

Ha egymás mellé tennénk a Németországban felszerelt napkollektorokat, több mint 1000 focipályányi területet kapnánk. Magyarország esetében körülbelül 12 futballpályán elférnének a napenergia segítségével hőt előállító berendezések. Pedig hazánk sokkal jobb helyzetben van a napsütéses órák számát tekintve, mint a napenergia hasznosításban élharcosnak számító Németország vagy Ausztria.                                              A cikk további részét itt olvashatja >

 
Megint többet fizetünk a gázért           Ingatlan.com.    2008. november 07. 16:50

Hiába csökkent hónapok óta radikálisan a kőolaj világpiaci ára, január elsején emelkedni fog a földgáz ára, legalább 10 százalékkal – idézi az Energiainfó vezető elemzőjét az inforadio.hu  Drucker György elmondta: a világpiaci árak csökkenését 2009 folyamán érezni fogják a fogyasztók, mivel az elszámolás 9 havi követéssel történik. A cikk szövege itt folytatódik

 
Tíz százalékot visz ki a huzat                      Figyelőnet.    2008. október 28. 06:30
A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik lakásunk hőveszteségét. Korszerű nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők szigetelésével azonban ezt a hőveszteséget akár negyedére is csökkenthetjük – energiatippek a FigyelőNeten.          Eredeti cikk itt >>>
 
Nem lesz több szélerőmű                             Figyelőnet.     2008. október 22. 06:30

A szélerőművek szeszélyes működésükkel felborítják az áramellátási rendszert, ezért egyelőre nem lehet több Magyarországon. Az osztrák szélgépek titka a víztározó. A franciák egy része a kert végébe is szélkereket telepít, míg mások az atomra esküsznek.

A hazánkban működő 63 szélerőmű összteljesítménye 112,075 megawatt, ami az ország energiaszükségletének kevesebb mint 1 százalékát képes fedezni. Ezzel ugyan előrébb járunk, mint a legtöbb környező ország, de poros nyomába sem érünk például Ausztriának, ahol az 1000 megawattot is meghaladja a szélerőművek össz kapacitása – tudtuk meg Tóth Pétertől, a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) elnökétől

Pedig igyekezetben nincs hiány. Egy EU-rendelkezés értelmében a „zöld“ – azaz megújuló forrásból vagy hulladék hasznosításából származó – áramot kötelező átvenni. Így a Magyar Energia Hivatal a szélerőmű-vállalkozások megtérüléséig meghatározott áron felvásárolja az általuk termelt energiát. Ilyen kedvező feltételek mellett nem csoda, hogy a szél biznisz rendkívül vonzó befektetés lett.                                 Eredeti cikk itt >>>

 
Hogyan spóroljunk a fűtéssel?  Összefoglaltuk a lehetőségeket. [2008.10.05. 16:30] 

Még leírni is sok: a háztartások energiafelhasználásának több mint 70 százalékát a fűtés teszi ki. Természetesen ez a leginkább megterhelő költség is, amit évről évre kénytelenek vagyunk kifizetni a folyamatos gázáremelkedések miatt egyre többet és többet követelő szolgáltatóknak. Hogyan tudunk valamennyit lefaragni a néha 40 ezer forintot is meghaladó összegből?

Öltözz fel! Bár az itt olvasható tanácsok jelentős része túlmutat a „húzzál fel még egy pulóvert” kezdetű, nagyszülők által előszeretettel emlegetett aranyszabályon, azért vitathatatlan ... tovább

A pára a lényeg Az sem szerencsés, ha az előszoba és a fürdő hőmérséklete megegyezik ... tovább

Szellőztetés mesterfokon Télen nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, hiszen a lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát.... tovább

Ne pakold körül! A sok kicsi sokra megy tanácsok sorába illeszkednek az energiahatékonysági asszisztens alábbi intelmei is: ... tovább

A cikk további részleteit az Ingatlan magazin internetes oldalain olvashatják. Itt.
 
Kívülről kapjuk el a hőt                2008. október 2. 06:30

Korábban már megismerkedtünk a szerkezetek hőszigetelő képességét számszerűsítő hőátbocsátási tényezővel az U-értékkel. A szigetelés lényege tulajdonképpen, hogy ezt az értéket próbáljuk minél alacsonyabbra visszaszorítani. De mennyi is az annyi? 

A jelenlegi – nem túl szigorú – szabványok alapján a külső falak U értéke legfeljebb 0,45 W/m2K lehet, a tetőké 0,25-0,3 W/m2K. Ezek az irányszámok segíthetnek a szigetelőanyagok kiválasztásában, de meg kell jegyezni, a mai technológiával a szabványnál lényegesen alacsonyabb értékek is elérhetők.

Ne adjuk 10 centi alá

A szükséges szigetelés vastagsága mindig komoly kérdés. A főszabály az, hogy minél vastagabb, annál jobb, ez azonban nem fokozható a végtelenségig. Nagyon általános szabályként vehetjük alapul, hogy a szigetelés a falakon legalább 10-12, a tetőn pedig inkább 20-25 centiméter legyen. A pontosabb meghatározáshoz tájékozódjunk a gyártók által közzétett táblázatokból. Ezekből általában könnyen kiolvasható, hogy az adott termék mennyivel csökkenti a különböző falazatok hőátbocsátási tényezőjét.

A szigetelés vastagságán azért sem igazán éri meg spórolni, mert a szigetelőanyag ára általában kb. 1/3-a a teljes beruházási költségnek. A többit az állványozás, a munkadíjak, egyéb anyagok teszik ki. Egy pár centivel vastagabb anyag tehát nem fogja jelentősen megdrágítani a szigetelést, viszont nagyon sokat hoz majd vissza a gázszámlában – figyelmeztet az Energia Klub.

Így szigeteljük a tetőt

A mennyezet hőszigetelése a legegyszerűbb, házilag is elvégezhető feladat, ha padlás van fölötte. Ilyenkor a hőszigetelést egyszerűen csak le kell teríteni, és gondoskodni valamilyen egyszerű, járható borításról.
Tetőterek szigetelésénél ajánlatos olyan anyagot használni, amelynek kifelé eső oldala alumínium fóliával borított, hogy a nyári hősugaraktól védje a belső teret. A szerkezetben kialakuló páralecsapódás ellen védekezzünk a párafékező fóliával, amit a belső burkolat vagy a vakolat alá kell tenni.

A korábbi részekben a ház tervezéséhez, tájolásához, a megfelelő építőanyag kiválasztásához adtunk energiatakarékossági szempontokat, a jövő héten az energiatakarékos fűtési módokkal folytatjuk. Az előző témákat megtalálja a FigyelőNet Energiatippek aloldalán.

 
Nyerjünk energiát!   2008.10.02.

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Pedig az épületek hatásosabb szigetelésével, korszerűbb ajtók, ablakok beszerelésével akár harmadával, negyedével is csökkenthetjük a fűtésszámlát.   

További cikk itt >>>

Egy ház hővesztesége

Nyílászárók

20-40%

Homlokzat, szerkezeti hézagok

30-40%

Tető, mennyezet

10-30%

Földszint, alagsor

10-15%

 
Téved, ha azt hiszi, jövőre olcsóbban fűthet    2008. október 1. 09:38:00

Az E.ON Földgáz Trade, a magyarországi földgáz-nagykereskedő 2008. október 1-jétől drágábban szerzi be a földgázt a Gazpromtól, de hogy mennyivel, az üzleti titok, ezért Kutas István, az E.ON Földgáz Trade szóvivője nem kommentálta a Világgazdaság értesülését az ezer köbméterenkénti 560 dolláros árról.

A szóvivő elmondta, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú szerződésben rögzített árképlet alapján számítják az árat. A földgáz ára a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az olaj árához igazodik. Az import ár alapja az olaj előző kilenc havi jegyzési ára - magyarázta  Kutas István. Hozzátette: az olaj árának csökkenése legkorábban a jövő év elején érvényesülhet, de a várakozások szerint emiatt a gáz ára nem csökken, legfeljebb az emelkedés üteme mérséklődik. Kutas István annyit elárult, hogy míg a harmadik negyedévben 94 dolláros olajárral kalkuláltak, addig a negyedik negyedévben már 112 dollárral.

A Gazprom nemrégiben közölte, hogy a még 1996-ban kötött és 2015-ben lejáró hosszú távú kereskedelmi megállapodás alapján állapítják meg a földgáz árát, mégpedig "ship-or-pay", azaz "szállíts vagy fizess" módon. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a vevőnek, hanem az eladó Gazpromnak is meg kell fizetnie a teljes árat, ha nem teljesíti a szükséges gázmennyiség szállítására vonatkozó kötelezettségeit.

(A magyarországi évi mintegy 14 milliárd köbméteres földgáz felhasználás forrása mintegy 85 százalékban a Gazprom.)

Az árképletben a gáz árát egy nem részletezett összetételű olajtermék-kosárhoz kötik, ami havonta meghatározza a tényleges árat, így az árváltoztatásra egyoldalúan nincs lehetőség. A Gazprom magyarázata szerint a magyar import árképzés nem tartalmaz olyan különleges rendelkezést, ami az iparág által elfogadott árképzési mechanizmusoktól eltérne.  Eredeti cikk a Privát bankárban, vagy itt >>>

 
Nőttek az energiatakarékossági pályázatokon elnyerhető összegek
2008.09.04, Forrás: MTI

A kormány egymilliárd forinttal, összességében 2,6 milliárd forintra emelte a Nemzeti Energiatakarékossági Program idei pályázati keretét – tájékoztatta az MTI-t szeptember 2-án Budai Bernadett.   A cikk folytatása itt.

 
6,5 százalékkal drágul a gáz                             Figyelőnet.     2008. augusztus 30. 18:25

A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek október 1-jén.

A földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. 2008 júliusáig a kőolajárak ismét tovább emelkedtek; míg 2008 elején 90 USD körül volt egy hordó kőolaj ára, addig július közepére ez az érték 140 USD fölé emelkedett, ami 60%-os áremelkedést jelent - áll a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) lapunkhoz eljuttatott közleményében. Július közepe óta a kőolaj és a kőolajtermékek árai valamelyest mérséklődtek, azonban ezen csökkenésnek – amennyiben tartós is marad – csak a későbbi (2009. januári, áprilisi) földgázár-módosításokra lehet hatása.

A földgáz importárak a kőolajtermékek utolsó kilenc hónapos súlyozott átlagára alapján kerülnek meghatározásra. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a földgázfelhasználás mintegy 4/5-öd részben importból származik, közgazdasági szükségszerűség az importárak figyelembevétele a hazai árszabályozásban - írja a KHEM. Az október 1-jei emelés egy átlagos (1660 m3/éves) fogyasztású háztartásnak havonta mintegy 1120 forintos többletkiadást jelent.                                                                                                 Eredeti cikk itt >>>

 
Jön az újabb gázáremelés! Jövő januárig akár 20 százalékkal drágulhat a fűtés? 2008. augusztus 7. 09:03
A Magyar Energia Hivatal a jövő héten nyújtja be az előterjesztését a szakminiszternek

gázártámogatásA Magyar Energia Hivatal várhatóan jövő héten nyújtja be előterjesztését a szakminiszterhez arról, milyen mértékű gázáremelést javasol októbertől - értesült a Napi Gazdaság. A magyar árszabályozás szerint a földgázárak 9 hónapos késéssel követik az olaj világpiaci ármozgását. Ennek alapján itthon szeptember 1-ig kell döntenie az energiaügyekért is felelős miniszternek az októbertől érvényes áremelésről - a változást 30 nappal korábban be kell jelenteni. Kutas István, az E.On Földgáz Zrt. kommunikációs vezetője a lapnak azt mondta: mivel a július 1-jei 9,9 százalékos kisfogyasztói emelés elmaradt az energia hivatal által javasolt 13,5 százaléktól, az októberi drágulás biztosan 10 százalék feletti lesz. Januártól újabb, szintén 10 százalékot meghaladó áremelésre számíthatnak a kisfogyasztók - olvasható a cikkben.

 
Mennyi egy négy fős magyar család átlagos háztartási energia igénye?
   Fűtés 70 %
   Használati melegvíz 4,5 %
   Vízellátás 5 %
   Nagyobb energiaigényű villamos berendezések 4,5 %
   Kisebb energiaigényű villamos berendezések 10 %
   Világítás 2 %
   Szórakoztató elektronikai berendezések 4 %
 
Így működik a hőszivattyú kompresszora. >>>                    2008. július 18.
 
Majdnem 10 százalékkal drágul a gáz                                 2008. június 29. 08:47

A közüzemben a lakosság számára 9,9 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 7,7 százalékkal emelkedik a földgáz végfelhasználói ára július elsejétől.

A korábbi tájékoztatás szerint a július 1-jei emelés egy átlagos (1660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1540 forintos többletkiadást jelent. Tekintettel arra, hogy a távhő előállítása a háztartások döntő többsége esetében földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is várható, de azt a települési önkormányzatok határozzák meg, mint ármegállapító hatóság. Ezért a távhődíj-rendszer országosan nem egységes.

Legutóbb áprilisban emelkedett a közüzemben a földgáz végfelhasználói ára. Akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek, és a gazdasági tárca ezt szakmailag nem kifogásolta. Végül a közüzemi gázár a lakosság számára 5,8 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 5,2 százalékkal emelkedett.                                          Eredeti cikk itt >>>

 
Szélenergia, biomassza, vízenergia                                                      2008. június 24.

Szélenergia, biomassza, vízenergia – ezek közvetlen vagy közvetett módon mind a Nap energiájából származnak, mely Magyarországon egy év alatt csaknem 2.200 órán át süt. Ennek köszönhetően 400-szor több napenergia érkezik az ország területére 12 hónap alatt, mint amennyi hazánk éves energiafelhasználása. Vajon mennyi időnk van, hogy megtanuljunk élni vele?  A cikk további része az ingatlanmagazin oldalain, vagy itt.

 
Az olajkrízis pörgeti a napenergia-piacot                           2008. június 19.

A német napenergia szövetség (BSW-Solar) 2008-ra 40 százalékos forgalomnövekedést vár a napenergiával történő fűtés terén. A napnergia-boom oka, hogy miközben az olaj ára egy év alatt a duplájára nő, a napenergia ára egyre kedvezőbb lesz, és megóvja a polgárokat a növekvő energiaáraktól. Hogy ki tudják elégíteni a gyorsan növekvő keresletet, a német napenergia-ágazat a következő három évben több mint hét milliárd eurót fektet majd be modern napenergia-gyárak építésébe és a befektetések tempóját is felgyorsítják. 2010-re az ágazat a forgalom megduplázódását várja.                                    Forrás: www.oekonews.at

 
Nagyot üthet még a gázáremelés                          2008. május 29. 07:00

Jövő ilyenkor a mostani számla másfélszeresét is fizethetjük a földgázért, ami egy átlagos lakás esetében havi 25 ezer forintra kúszhat fel. Kérdés csak az, hogy milyen ütemezésben nyeletik le velünk a drágulást, részletekben, vagy lesz sokkszerű emelés is az „út végén”.

Információk szerint júliustól 8-9 százalékkal nőhet a lakossági földgáz ára, ami egy átlagos 60 négyzetméteres lakás havi gázszámláját nagyjából 1500 forinttal lökheti meg, ami aztán 18 300 forint körül alakulhat. Idén ez lesz a harmadik emelés, hiszen januártól 5, áprilistól 5,8 százalékkal nőttek a lakossági gázárak, de amire mérget vehetünk, a júliusi sem lesz az utolsó, októberben biztosan további drágulásra számíthatunk.

Jövő ilyenkor másfélszeres ár

Földgázra „lefordítva” ez úgy néz ki, hogy a mostani 112 forintos köbméterenkénti ár 168 forintra emelkedhet (így jön ki, hogy egy átlagos, évi 1 800 köbmétert fogyasztó háztartás havi szinten a jelenlegi 16 800 helyett majd’ 25 ezret lesz kénytelen kifizetni – a szerk.). Kérdés, hogy a gázárban elosztva érvényesítik-e a későbbiekben az emelést vagy sokkszerűen jelentkezik majd a jövő évben.                                                                              Forrás: www.fn.hu >>>

 

Nincs mese, növekedni fognak a gázárak!        (hirado.hu/MTI ) 2008. április 28. 08:34

A parlamentben a héten tartják a földgázellátásról szóló törvény vitáját; várhatóan jövő év elején megnyílik a gázpiac is.

Szembe kell nézni azzal, hogy a gázárak növekedni fognak; a benzinkutaknál tapasztalható folyamatos emelkedés némi késéssel begyűrűzik a gázpiacra is - hangsúlyozta a földgáz-nagykereskedő E.On Földgáz Trade igazgatóságának elnöke a Napi Gazdaságnak.

Klaus G. Hammer annak kapcsán nyilatkozik a lap hétfői számában, hogy ezen a héten tartják a parlamentben a földgázellátásról szóló törvény tervezetének részletes vitáját. Az új törvény - amennyiben megszavazzák a képviselők - a villamosenergia-piachoz hasonló feltételeket léptet életbe, várhatóan jövő januártól megteremtve a gázpiac teljes liberalizálását.

Az igazgatósági elnök rámutatott arra, hogy az árakat nem a liberalizáció ténye fogja alapvetően befolyásolni, hanem a világpiaci árak, illetve a hazai politikai döntések arra vonatkozóan, hogy ezen árakat milyen ütemezésben engedik érvényesíteni. Véleménye szerint az állam rossz jelet küld a gazdaságnak, ha mesterségesen befagyasztja az energiaárakat, s amennyiben késve szembesítik a fogyasztókat a piaci árakkal, a hatás lényegesen fájdalmasabb lehet.

Klaus G. Hammer felhívta a figyelmet arra, hogy az európai országok közül csak Magyarország nem kezdte meg tárgyalásokat a földgáz hosszú távú szállításáról szóló szerződés meghosszabbításáról az orosz Gazprom céggel, pedig Magyarország a leginkább kiszolgáltatott; a gáz mintegy 80 százaléka külföldről, egy irányból érkezik.

 

Még több mint 10 százalékkal nőhet a gázár          (NAPI ONLINE) 2008. 04. 25. 18:18:03

Idén a lakossági gázárak várhatóan 25-30 százalékkal növekednek.   

Ez derült ki a GKI Energiakutató tegnap közölt prognózisából. A tanulmány szerint a nem lakossági felhasználók 20 százalékos áremelésre számíthatnak. Így az év további részében még 13, illetve 10 százalékos díjemelés jöhet.

Az import várhatóan még ennél is gyorsabban, 30-40 százalékkal drágul az év során, azonban a gyenge dollárnak köszönhetően jóval kedvezőbb áron jut el Magyarországra. A várható új gáztörvény nem változtatja meg lényegesen a versenyt, mivel a nagykereskedelem és a régiós szintű kiskereskedelem is rendkívül koncentrált.

A drágulás és a támogatási rendszer radikális átalakítása már tavaly félmilliárd köbméterrel csökkentette a lakosság gázfogyasztását, s a gázpiac megnyitása további áremeléseket hoz majd, mivel a világpiaci és a hazai árak között még mindig számottevő a különbség - vélik a kutatók.                                                                                                  Eredeti cikk itt >>>

 

Hogy melegítik a svéd családi házakat ma és a jövőben?

A Svensk Energi egy munkacsoportjának jelentése az Elforskkal és a Villaägarnas Riksförbunddal közreműködésben.  Az értekezés további - nagyon tanulságos részét - itt olvashatják >>>

 
Elviselhetetlenek a gázárak 2008/03/14 19:29

Ezekben a hetekben már közel 400 dollárért kapja Magyarország az orosz gáz ezer köbméterét, mintegy 30 százalékkal drágábban, mint 2007 utolsó napjaiban, ám jóval olcsóbban, mint várhatóan jövőre - értesült a Világgazdaság. A pillanatnyi importárat ugyanis még a tavaly nyári, 80 dollár alatti olajárhoz köthető olajtermék-jegyzésekből kalkulálták. A nyersolajárak azonban azóta jócskán meglódultak, a mostani, 100 dollár fölötti pedig (esetleg tetézve a kedvezőtlen árfolyamváltozások hatásával) kilenc hónap múlva jelenik meg az árakban. A következő évet ráadásul nemcsak az orosz, hanem a közép-ázsiai eredetű gáz is látványos növekedéssel indítja. Ez azt jelenti, hogy a hazai közüzemi felhasználók mellett a szabadpiaci vevők is jóval többet fizetnek majd az energia-alapanyagért. Kazahsztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán ugyanis „piaci" árat fogadtatott el a közvetlen vevő orosz Gazprommal. Annak mértékét ugyan nem közölték, de piaci hírek szerint a mostaninak több mint kétszeresére, ezer köbméterenként 300-350 dollárra nő az ár a szállító számára, s a közvetítők miatt még tovább drágul, mire a fogyasztóhoz elér. Bár a gázár emelkedése egész Európát sújtja, Magyarország sokkal sérülékenyebb. Miközben az uniós gázigényeknek átlagosan csak a negyedét adja az orosz szállítás, a magyarországinak a 80 százalékát. Ráadásul a gáznak a magyar gazdaságon belül is sokkal nagyobb a súlya, mint Európa más országaiban.

 
Drágul a gáz   [2008. február 28. 10:43]

A korábbi hírekkel szemben kisebb mértékben, 5,8 százalékkal drágul a lakossági földgáz április elsejétől. Egy átlagos, ártámogatásban nem részesülő háztartás számára ez havi 800 forintos többletkiadást jelent.

Április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal – derül ki a gazdasági tárca közleményéből. A Magyar Energia Hivatal eredeti javaslatában foglaltaknál visszafogottabb változás oka az, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott – szól az indoklás. (Forrás FN.)

 
Küszöbön az újabb gázháború

Az európai országok ellátását nem fenyegeti a Gazprom szerint, hogy, amennyiben Ukrajna nem rendezi tartozását, az orosz cég korlátozza az oda irányuló szállításokat. Kijev a tranzitdíjat emelné. A Földgázszállító Zrt. szerint a magyar szállítást nem fenyegeti a két ország vitája. A cikk további része itt >>>

Megújuló energiákkal csökkentsük a fűtési költségeket

Mintegy 4500 liter fűtőolajat fogyaszt évente egy négy személyes család egy régi, rosszul szigetelt családi házban. Egy régi ház energiaköltségét 85 százalékkal csökkentheti az energetikai modernizálás, szigetelés, modern nyílászárók és modern fűtőtechnika behelyezése. A napenergiából, pellet-fűtésből és hőszivattyúból nyert hőenergia tehát egyrészt csökkenti olaj- és gáz-függőségünket, másrészt csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és így védi az éghajlatot.

Hőszivattyú - fűtés tűzhely nélkül

Még több függetlenséget jelentenek a fosszilis tüzelőanyagoktól a hőszivattyúk: ezek elvonják a hőt például a földből és a házba szállítják. Különösen hatékonyan működnek padló- vagy falfűtéssel kombinálva, ugyanis ezek nagy felületen adják el a hőt és így alacsonyabb fűtőhőmérséklettel működnek, mint a normális fűtőtestek. A hőszivattyúk működtetéséhez áram szükséges, így ezeket  körültekintően kell megtervezni és alkalmazni. Eredeti cikk és hozzászólások itt >

 

Az épület formája meghatározza az energiafogyasztást

Egyszerű formájú épületet építeni megéri: ez energiatakarékos építkezést jHáz méretelent. Ugyanis a külső felület és a belső tér aránya határozza meg döntően az energiaszükségletet. Ha két épületnek azonos az alapterülete, de az egyik egyszerű (pl. téglalap), a másik összetett (pl. L-alakú) formájú, a második energiaszükséglete nagyobb lesz. Egy példa:

 

Alapterület

Külső felület

Energiaszükséglet

1. ház 130 m² 352 m² 100 %
2. ház 130 m² 410 m² 108 %

Egy épület tömörnek számít, ha külső felülete a belső térhez viszonyítva kicsi. Ha növekszik az épület tömörsége, csökken az energiaszükséglet. Olyan épületek, amelyek kiugrókat, kiugró ablakfülkéket stb. tartalmaznak több energiát fogyasztanak, mint az egyszerű épületformák.

Fekvés: a napenergia-hasznosítás szempontjából előnyös a déli fekvés. Nagy, déli fekvésű ablakok hőnyereséggel járnak, és sok fűtési energiát takarítanak meg. A szobák, amelyekben sokat tartózkodunk (nappali, gyermekszoba) legyenek a déli oldalon, a lépcsőház, a tárolóhelyiségek az északi oldalon.
Ikerházak, sorházak: kisebb külső felület kisebb energiaveszteséget jelent. Ezért az iker- és a sorházak „tömörebbek", mint a szabadon álló házak, így kevesebb energiát fogyasztanak.
Forrás: zukunft-haus.info.    Eredeti cikk itt >
 
[2008.01.27. 15:16] Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?   Fűtőérték: forint vagy kilojoule?

Az energiaárak változását lassan elég nehéz szemmel követni, de mi megpróbáltuk. Ezzel segítséget kívánunk nyújtani azoknak, akik építkezésen vagy fűtéskorszerűsítésen törik a fejüket, és nem tudnak választani a különböző fűtési módok között.

A fa és a széntüzelés
Talán meglepő, de még mindig a fa és a széntüzelés a legolcsóbb, még akkor is, ha a tipikus szenes és fás kazánok gyengébb hatásfokát figyelembe vesszük. Egy gyengébb hatásfokú fatüzelésű kazán esetén például 1 gJ (gigajoule) hőmennyiség 110 kg fa eltüzelésével állítható elő, ami 1300 forintba kerül. Barna- vagy feketeszénnel tüzelve egyaránt 1800 forint körüli összegért állíthatjuk elő ugyanezt a hőmennyiséget, feketeszénből kevesebbet kell venni, de drágább.
A fa- vagy széntüzelésnél kényelmesebb fa- vagy gabonapellettel fűteni. A pellet finomra őrölt és kis rudacskákká préselt biomassza, ami készülhet fahulladékból, mezőgazdasági hulladékból (kukoricacsutka és szár), vagy erre a célra termesztett energiafűből. A pelletkazánoknak ugyanis automatikus adagoló valamint hamu és salakeltávolító rendszerük van. A fűtőanyagtartályt mérettől és fűtésteljesítménytől függően csak hetente-kéthetente kell feltölteni.
Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a kazán, de főleg a hozzá tartozó tartály nagy helyet foglal, és csekély elterjedtsége miatt még elég drága. Egyelőre pellet is elég kevés helyen kapható és nem is túl olcsó: 1 gJ-hoz szükséges 60 kg pellet kb. 3300 forintba kerül, igaz, hogy ennél olcsóbb ajánlatokat is ki lehet fogni, különösen akkor, ha nagy mennyiségben vásárolunk.

A földgáz
Ha van a környéken vezetékes földgáz, akkor arra rácsatlakozva sokkal kényelmesebben, de drágábban fűthetünk, 1 gJ hőmennyiség ára így jelenleg 2700 forint, viszont a fűtésünk ára beláthatatlan világpiaci folyamatok és kicsinyes politikai alkuk bonyolult eredője lesz. Tartályos propán-bután gázzal is fűthetünk, az viszont már lényegesen drágább, 7000 forint, a palackos pedig még annak is legalább a kétszerese, és ha egy egész házat akarunk fűteni vele, akkor nagyon gyakran kell cserélgetni.

A villanyfűtés
A villanyfűtés továbbra is nagyon drága, kb. 11 000 forintba kerül egy gigajoule. Elektromos árammal azonban sokkal hatékonyabb fűtőeszközöket is üzemeltethetünk. Népszerűek az ún. hőszivattyús rendszerek, amelyekhez a talajban építenek nagy hőcserélő felületet. Ezek tulajdonképpen a talaj hőtároló képességét használják. Télen a talajt hűtik és a lakást fűtik, nyáron pedig a hűtik a lakást és visszafűtik a talajt a normális hőmérsékletére. Ehhez viszont talaj kell, vagyis valamennyi földterület, ami nem mindenütt áll rendelkezésre, és a kezdeti beruházás is elég sokba kerül.

Fűtőérték
Fűtőanyag 1 GJ energiához szükséges mennyiség

1 GJ-hoz szükséges mennyiség ára (Ft)

Kazán hatásfoka

1 GJ energia ára hatásfokkal korrigálva (Ft)

Tűzifa 83 kg 1.000 75% 1.333
Feketeszén 38 kg 1.502 85% 1.767
Barnaszén 53 kg 1.572 85% 1.850
Földgáz 27 m3 2.687 100% 2.687
Propán-bután 22 kg 7.019 100% 7.019
Villamos energia 278 kWh 11.111 100% 11.111
Levegős hőszivattyú 84 kWh 3.367 100% 3.367
Szondás hőszivattyú 60 kWh 2.415 100% 2.415
Fapellet 59 kg 2.941 90% 3.268
www.ingatlan.com

Eredeti cikk az ingatlan.com-on, Törzsök Árpád tollából itt.

 

TV Híradó online: [2007. december 1. 09:04] gázártámogatásHidegzuhany! Öt százalékkal drágul a gáz. A lakossági árak emelése eltérően érinti az egyes jövedelmi sávba tartozó fogyasztókat. A gáz-ártámogatásra jogosult lakossági fogyasztók átlagosan 5 százalékos, míg a támogatásra nem jogusultak átlagosan 8,3-11,4 százalékos gázemelkedést érzékelhetnek január elsejétől - értesült a Népszava kormányzati forrásokból. Mindez átlagosan 2-3 százalékos távhődíj emelést is eredményezhet. A nem lakossági - a nagy, illetve ipari fogyasztói - földgázárak várhatóan 4,3 százalékkal emelkednek. A lakossági árak emelése eltérően érinti az egyes jövedelmi sávba tartozó fogyasztókat, mert az áremeléssel egyidejűleg módosulnak a gázár támogatásra jogosultak jövedelme alapján több csoportra osztó sávhatárok. A kormány a héten tárgyalt arról is, hogy további gázáremelésre is szükség lehet jövő nyártól, ha tartósan marad a jelenlegi magas világpiaci nyersolajár - írja a lap. (Független Hírügynökség).

 

Itt a tél: hogyan csökkentsük a fűtésszámlát? [2007.11.29.] Odafigyeléssel több tízezret is spórolhatunk. Nemcsak a pénztárcánkat terheljük meg még jobban a téli időszakban a korszerűtlen rendszerek fenntartásával, vagy a korszerű rendszerek figyelmetlen használatával, hanem a környezetet is – hívja fel a figyelmet a National Geographic. A környezet számára a megújuló energiaforrásokkal történő fűtés az ideális, azaz a napkollektor, a hőszivattyú vagy a biomassza alkalmazása.

Magyarországon azonban még a hagyományos fűtési rendszerek uralkodnak, így általában kazánból, csővezetékből és egy valamilyen lakáson belüli fűtőtestből állnak. Még a kondenzációs gázkazánok sem terjedtek el, melyek tisztán égetik el a földgázt, s az Kandallóégéstermékek és füstgázok hőjét is tudják hasznosítani. Ezáltal a kéményen keresztül szinte csak vízgőz távozik. Megfelelőek azonban a vegyes tüzelésű kazánok is, melyekben biomasszát is lehet égetni. De mit is tehetünk a fűtésszámla csökkentése érdekében? Először is nem szabad túlfűteni a lakást, vagyis 18-20 fokra kell beállítani a hőmérsékletet. Egy foknyi csökkentés 15 ezer forintnyi költségmegtakarítást jelent egy fűtési időszak alatt. Érdemes szigetelni az ablakok, ajtók kereteit is, valamint kicserélni ablaküvegünket vékony, átlátszó nemesfém réteggel bevont hőszigetelő üvegre. Egy levegős rendszer is 15 százalékos fogyasztásnövekedést okoz, ezért érdemes figyelni arra, hogy mikor csobog a fűtőtest, s ilyenkor megszüntetni a víz keringésének akadályát. Azzal viszont nem nyerünk semmit, ha nem fűtjük a nem használt helyiségeket, ugyanis a falak kihűlnek, s a hideg, nedves felületet nehezebb később felfűteni. Ezért inkább tartsuk itt is folyamatosan alacsony szinten a hőmérsékletet. Érdemes kihasználni a napsütéses napokat arra, hogy lejjebb tekerjük egy-egy fokkal a fűtést, mivel így 6 százalékkal mérsékelhetjük a fogyasztást. Este pedig behúzhatjuk a nehéz anyagból készül sötétítőfüggönyt, mely megakadályozza, hogy a meleg az ablakon át távozzon           Eredeti cikk: itt.

 

[2007.11.22. 11:42]  Felejtsük el a villanyszámlát, csökkentsük felére a fűtésköltséget! Napkollektorok alkalmazásával akár a teljes villamosenergia-szükségletet fedezni lehet, míg a fűtésköltség közel 50 százalékkal mérsékelhető. Mindez egy hagyományos építésű házra igaz, ahol általában még a tető megerősítése sem szükséges a panelek felszerelésére.

NapkollektorA költségeket egy 120 négyzetméteres, néhány éve épült ház esetén: a komplex rendszer kiépítése körülbelül 8 millió forintot tesz ki. Ez kb. 6 kW hő és 5 kW villamos energiát képes termelni. A napelemek élettartama mintegy 30 év, de az egyes gyártók eltérnek abban a tekintetben, hogy mennyi időre vállalnak garanciát. A szakember egyébként felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a nagyobb felületű és olcsóbb napkollektorokat érdemes választani, mivel ezek szórt fényben is stabilabban működnek. Minderre egyébként állami támogatás is igényelhető a lakossági energiatakarékossági program keretében. A Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hiteleket nyújt a kiépítéshez, azonban előfeltétel, hogy az adott ingatlan tulajdonosa pályázatot nyújtson be az Energia Központ Kht.-hez. A lakossági energiatakarékossági program keretében pedig 16 milliárd forintot különítettek el erre a célra, melynek jelenleg még csak töredéke került folyósításra. Pályázni 2010. december 31-ig lehet. Az 1994 előtt épített lakások tulajdonosai energetikai korszerűsítésre és alternatív energiaforrások használatára is igényelhetnek hitelt. Előbbire a vissza nem térítendő állami támogatással együtt 1,765 milliót, míg az alternatív energia hasznosítására összesen 4 millió forintot kaphatnak     Eredeti cikk: itt.

 

Kérjük kedves látogatóinkat, hogy amennyiben az energiatakarékos megoldásokról cikket, vagy más egyéb beszámolót olvasnak, osszák azt meg velünk és a többi érdeklődővel. Email küldés itt.

Melyik ESB hőszivattyút válasszam?  Készülékek összehasonlítása itt.